Ajánlatot kérek

fws blog

Ügyfélélmény növelése a webshopban: Upsell, Cross-sell, Bump ajánlat

2024. április 18.
Ügyfélélmény növelése a webshopban: Upsell, Cross-sell, Bump ajánlat

Upsell, cross-sell és bump ajánlatok

Az ügyfélélmény (customer experience) kulcsfontosságú tényező minden online üzleti tevékenységben. A webshopoknak nem csupán termékeket kell értékesíteniük, hanem olyan élményt is kell nyújtaniuk, amelyek segítik az ügyfeleknek könnyen és hatékonyan megtalálni és megvásárolni a kívánt termékeket. Az ügyfélélmény növelése a webshopban nem csupán egy divatos kifejezés, hanem az online kereskedelem egyik alapvető kulcsa. Nem kizárólag a termékek minősége és az árak fontosak, hanem maga az online vásárlás folyamata is meghatározó része a vásárlásnak, mint élménynek. Cikkünkben ilyen lehetőségekről írunk, melyekre gyakorlati példákat is hozunk.


Upsell avagy "Nagyobb kiszerelést adhatok?"

Az upsell egy olyan stratégia, amely során egy éppen vásárló ügyfélnek további termékeket, a kiválasztott termék egy jobb verzióját vagy szolgáltatásokat kínálhatsz az eredeti vásárlás mellett. Az előnyei közé tartozik, hogy növeli az átlagos kosárértéket, javítja a vásárlói elégedettséget és hosszú távon növelheti az ügyfeled hűségét, az újbóli vásárlás esélyét.

Például számítógép vásárlás esetében, ha valaki egy alapmodellt néz, az upsell lehet egy erősebb processzorral vagy nagyobb memóriával rendelkező gép ajánlása, de egy valószínűleg mindenki számára ismerős éttermi élmény, a hamburger mellé kínált sültkrumpli, vagy egy nagyobb üdítő a kiválasztott méret helyett. Ugyanígy ismerős eset lehet repülőjegyek foglalásakor az ülőhelyválasztás vagy prioritási beszállás hozzáadása, ezek is upsell ajánlatnak számítanak. Ezek a példák mutatják, hogy az upsell lehetőségek széles skálán mozognak, és az üzleti cél és az ügyféligények alapján változhatnak. Fontos, hogy az upsell ajánlat releváns legyen az eredeti vásárláshoz, és értéket adjon az ügyfélnek.

Az upsell tehát egy olyan lehetőség, melyet érdemes alkalmazni, mert segít maximalizálni a bevételt, használatához azonban fontos megfelelő időben és kontextusban kínálni az ajánlatot, valamint figyelembe venni az ügyfél igényeit és preferenciáit.


Cross-sell avagy "Kérsz mellé kiegésztőt is?"

A cross-sell egy olyan stratégia, amely során egy már vásárló ügyfélnek más, általában kapcsolódó termékeket vagy szolgáltatásokat kínálunk az eredeti vásárlás mellett. Előnye, hogy növeli az átlagos kosárértéket, diverzifikálja a bevételt, és segít mélyíteni az ügyfélkapcsolatot.

Például, ha valaki egy kávéfőzőt vesz, lehet kávécsomag vagy tisztítótabletta a cross-sell ajánlása. Laptop vásárlás esetében érdemes egy egeret vagy laptoptáskát javasolni. Célszerű használni, mert lehetőséget ad az üzletnek arra, hogy teljes körű szolgáltatást nyújtson az ügyfeleinek, és javítja az ügyfélélményt. Kulcsfontosságú figyelembe venni az ügyfél igényeit és vásárlási szokásait, valamint az alkalmazott termékek vagy szolgáltatások közötti releváns kapcsolatokat az ajánlatok kialakításakor.

Tehát míg az upsell arra összpontosít, hogy egy már vásárló ügyfélnek egy jobb, drágább vagy nagyobb értékű terméket vagy szolgáltatást kínáljunk az eredeti vásárlás mellett, addig a cross-sell viszont olyan kapcsolódó termékek vagy szolgáltatások kínálására fókuszál, amelyek kiegészítik az eredeti vásárlást, de általában más kategóriába tartoznak. Más szóval, míg az upsell egy magasabb árkategóriába történő lépésre ösztönöz, a cross-sell egy másik termék vagy szolgáltatás megvásárlására buzdít, ami kiegészítheti az eredeti vásárlást.

Ebben a korábbi cikkünkben már említettük az Upsell és Cross-sell ajánlatokat. Emellett beszámoltunk arról is, hogyan tudod még növelni a kosár értékedet webáruházadban. Gyakran irreleváns, rendelésünkhöz egyáltalán nem illő termékekről kapunk upsell ajánlatokat. Sőt, sok esetben a felugró upsell ablakok technológiai megoldása elveszi a vásárlók kedvét a rendeléstől. Ezek elkerülése webshop tulajdonosként kiemelten fontos, mivel a kosárérték növekedése helyett ellentétes hatást, kosár elhagyást eredményezhetnek.


Kép betöltése...
Használj te is kosárérték növelő eszközöket a webshopodban!


Bump ajánlat avagy "Ezt még érdemes lenne magaddal vinni!"

A bump ajánlat egy olyan stratégia, amely során egy éppen vásárló ügyfélnek azonnal a vásárlás folyamatában egy kisebb, általában olcsóbb terméket vagy szolgáltatást kínálunk, amelyet könnyen hozzáadhat a kosárhoz az eredeti vásárlás mellé. Ez az opció akkor ugrik fel, amikor már fizetni készül a vásárló.

Ruhavásárlás esetében, ha egy ruhadarabot helyez a kosarába, a bump ajánlat lehet egy passzoló öv vagy kiegészítő, míg egy kozmetikai termék vásárláskor egy sminktermék mellé bump ajánlat lehet egy mini-méretű arclemosó vagy hidratáló. Az előnyei közé tartozik, hogy növeli az átlagos vásárlás értékét, gyorsan és egyszerűen beilleszthető a vásárlási folyamatba, és segít fokozni a vevői elégedettséget. Érdemes használni, mert lehetőséget ad az üzletnek azonnali bevétel növelésre és az ügyfélkapcsolat elmélyítésére. Fontos, hogy az ajánlat releváns legyen az eredeti vásárláshoz, és megfelelően kommunikálva kerüljön bemutatásra a vásárlási folyamat során.

Ezeknek az stratégiáknak a felhasználása nemcsak növelheti a webshop bevételét, hanem javíthatja az ügyfelek elégedettségét is. Ha az ügyfelek könnyen és intuitívan találják meg a számukra releváns termékeket, értékes kiegészítőkkel vagy alternatívákkal együtt, akkor valószínűbb, hogy elégedettek lesznek a vásárlási élménnyel és  visszatérnek a jövőbeni vásárlások során. Ezért fontos, hogy a webshopok rendelkezzenek olyan funkciókkal és lehetőségekkel, amelyek támogatják ezeket a stratégiákat, és lehetővé teszik az ügyfélélmény folyamatos javítását.

Korábban készített webshopjaink között megtalálhatod a Leier Kertshopot. A webáruházban megvásárolható termékek közé tartoznak a magaságyások, különböző szettek és darabos termékek. A szettek adatlapján megjelenik az összetevő elemek listája, valamint rendeléskor az upsell funkció lehetőséget nyújt a vásárlóknak a darabos termékek felkínálására. A kapcsolódó termékek kezelésére az egyedi adminisztrációs rendszerben van lehetőség. Az elkészült webáruházról bővebben referenciánkban olvashatsz.


Te melyiket valósítod meg?

Ha még csak tervezgeted a webshopod fejlesztését, és nem vagy biztos abban, hogyan kezdj hozzá, ne aggódj! Mi minden lépésben segítségedre leszünk a projekt tervezésében és megvalósításában.

Olvass még többet az egyedi webshopokról és ismerj meg hasznos tippeket a blogunkon!

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!