Visszahívást kérek

fws blog

Mobil weboldal

2017. március 2.
Mobil weboldal

Mi az a reszponzív design?


Egyszerűen fogalmazva a reszponzív webdesign olyan megközelítés, amely lehetővé teszi, hogy az adott weboldal megjelenése megfelelően reagáljon a képernyő méretére minden eszközön. Biztosítja az optimális böngészést és felhasználói élményt függetlenül attól, hogy épp mobilon, tableten vagy asztali gépen nézzük azt.


A következő két kép megmutatja, hogy mi egy statikus és egy reszponzív weboldal között a különbség mind használhatóságban, mind megjelenésben egy mobil készüléken.A legjobb reszponzív weboldalak általában rugalmas felépítést, flexibilis képeket és CSS stílus által biztosított “media query”-ket használnak a design kialakítására. Ezen felül a végső cél a minél zökkenőmentesebb UI és az UX.

Rugalmas felépítés:
azon alapul, hogy az elemek méretét nem pixelben hanem %-ban, relatívan a befoglaló elemhez képest adjuk meg. Így ha azt szeretnénk, hogy a 930 pixel széles tartalmunk mobilon legyen 320 pixel széles, akkor a szélességet 34,4%-ra állítjuk (320 / 930 = 34,4%).

Flexibilis képek:
hasonlóan a rugalmas felépítéshez százalékosan határozzuk meg a képek méretét.

Media query:
segítségükkel adhatjuk meg, hogy bizonyos felbontáson ( pl: 600 pixeltől 900 pixelig ) milyen megjelenés legyen alkalmazva a weboldal tartalmára.

UI (user interface):
a felhasználói felület. Ez nem más, mint a design elemei, melyek elősegítik a kommunikációt a felhasználó és a weboldal között (gombok, csúszkák).

UX (user experience):
a felhasználói élmény. A felhasználói élmény nem más, mint azok a benyomások amik a felhasználót a weboldal használata közben érik. (Ami kattintható, az valóban kattintható is? És ha kattintható, akkor oda visz ahova én azt gondoltam?)

Miért olyan fontos a reszponzív design?


Ha egy weboldal megjelenését annyi statikus változatban szeretnénk megtervezni és elkészíteni, ahány féle méret létezik, akkor biztos, hogy rendkívül költséges és időigényes folyamatot kapnánk. Amire a végére érnénk, kezdhetnénk újra, hisz folyamatosan jönnek az újabb készülékek. Erre ad költséghatékony és gyors megoldást a reszponzív webdesign, mely segítségével egy időálló oldalt kapunk .

A következő ábra szemlélteti, hogy milyen ütemben növekszik a mobiltelefonról böngészők száma és miért olyan fontos, hogy az oldalunk mobilbarát legyen.


Akkor melyik méretre tervezzük meg az oldalt?


Nincs szabványos weboldal méret. Több száz eszköz létezik és a modellek méretei és képernyő felbontásaik folyamatosan változnak. Minden egyes weboldal különböző eszközön vonzza a felhasználókat. Például nagyobb valószínűséggel nézünk meg egy receptet a mobilon (ha épp a konyhában vagyunk), és nagyobb valószínűséggel keresünk számítógépes oktató videót az asztali gépen (ha éppen azon dolgozunk).

Annak érdekében hogy a készülék méretek nagy százalékát lefedjük, legalább 3 elrendezésben kell gondolkodnunk (ha több, az még jobb):

  • Kicsi: 600 pixel alatt lefedi a legtöbb telefont.
  • Közepes: 600 pixel - 900 pixel lefedi a legtöbb tabletet, néhány nagyobb telefont és a kisebb netbookokat.
  • Nagy: több mint 900px lefedi a legtöbb személyi számítógépet.


Mindegyik elrendezésnél törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint tartalmazza ugyanazt a szöveget és grafikus elemeket. Viszont úgy, hogy a lehető legjobb élményt adja a felhasználó számára.


Dolgok amire gondolni kell


Felhasználó élmény:

kellemes és könnyű elérés a lényeges tartalmakhoz, amit a felhasználók keresnek.

Hierarchia:
a tartalmak elrendezése nagyon fontos, különösen a mobilon. Gyakran a kevesebb több. Korlátozott a hely, így figyelni kell hogy a legfontosabb üzeneteket kapják a felhasználók az oldal mondanivalójáról. (Ha az a fontos, hogy a “Kapcsolatfelvétel” gombra kattintsanak, akkor helyezzük arra a hangsúlyt).

Rugalmas képek:
meg kell vizsgálni, hogy egy kép hogyan fog kinézni különböző méretű készülékeken.

Navigáció:
mobilon nagyon fontos, hogy egyszerűen lehessen navigálni az oldalak között. A legelterjedtebb változatok a hamburger menü, az egyszerű lenyíló lista vagy a vízszintesen csúsztatható menü fülek.

Gesztusok:
az emberek szeretik ha olvasás közben interakcióban lehetnek a tartalommal. Telefonon vagy tableten lehetőség van ezeket az interakciókat kezelni. Egy galéria esetében a felhasználó két ujja segítségével ránagyíthat a képre, elhúzhatja azt balra vagy jobbra, hogy a következő képre váltson. A néha nehezen eltalálható balra és jobbra nyíl érintése helyett.


Pár eszköz, amely segítheti a munkánk


Böngésző:
a Firefox és a Chrome által biztosított reszponzív nézet, ahol tetszőleges méretben tesztelhetjük az oldalunkat

Mobilkészülékek:
megmutatja a tényleges kinézetet és használhatóságot, esetleg a teljesítménybeli korlátokat

Bootstrap / Foundation:
HTML, CSS, JS keretrendszer reszponzív weboldalkészítéshez előre elkészített megoldásokkal

Ink:
reszponzív email vázlat

Google’s resizer:
összképet ad az elkészült munkáról


Írta: Szilárd