Ajánlatot kérek

fws blog

Akadálymentes honlap: mit jelent intézményed, civil szervezeted számára?

2020. szeptember 18.
Akadálymentes honlap: mit jelent intézményed, civil szervezeted számára?

A weboldalak akadálymentesítéséről szóló törvény

A jelenlegi akadálymentesítési kötelességet egy 2016-ban elfogadott Európai Uniós alapelv előzte meg. Már ekkor kitűzték az akadálymentesített honlapok fontosságát a közszférában.

Magyarországon a szabályozással kapcsolatos első mérföldkő 2019. szeptember 23-án volt, ugyanis ettől a naptól kezdve minden újonnan fejlesztett honlapot akadálymentesen kellett elkészíteni a civil szervezetek, minisztériumok és önkormányzatok számára.

Kétségkívül a legnagyobb lépés azonban 2020. szeptember 23-án következik, ettől a naptól kezdve minden közszférabeli weboldalnak akadálymentesnek kell lennie, függetlenül attól, mikor készültek.

A 3. és egyben utolsó lépés 2021. június 23-án érkezik majd, ekkor már minden közszférában használt mobilalkalmazást is akadálymentesíteni kell.

A teljes jogszabályt itt tudod elolvasni.

Mit jelent a honlapok akadálymentesítése?

A legfontosabb kérdés jelen pillanatban a közszféra honlaptulajdonosai számára egyértelműen az, hogy mit is jelent az akadálymentesítés. Az offline élethez hasonlóan az interneten is azt jelenti, hogy sérültek számára használhatóbbá teszik a felületeket.

Akik számára a hagyományos böngészés nehézséget okoz, az akadálymentesítés biztosíthatja, hogy ők is egyenlő alapon hozzáférhessenek új információkhoz és technológiákhoz.

A fő keretrendszer fejlesztők számára a WCAG 2.0 útmutatója, amely részletesen bemutatja a megfeleléshez szükséges irányelveket, mintpéldául navigálhatóság, olvashatóság és akadálymentesített billentyűzet.

A legfontosabb célok között szerepel, hogy

  • a honlapok billentyűzettel is használhatóak legyenek,
  • és a látássérültek, akik szövegfelolvasóval böngésznek, ők is tudják használni.

További fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • videókhoz, hanganyagokhoz minden esetben tartozzon felirat
  • kontrasztos színek használata a könnyebb olvashatóságért
  • elegendő idő biztosítása a tartalom elolvasására
  • villogás-mentesség
  • kompatibilitás az új akadálymentes technológiákkal

Kép betöltése...
A honlap színei láthatóan nem eléggé kontrasztosak. Javasolt a fehér háttéren fekete betűszín.

Hogyan tudunk segíteni neked?

Csapatunk is teljes mértékben támogatja az irányelveket, amelyekkel elérhetővé tehetők az online tartalmak bárki számára. Már több civil szervezeti és önkormányzati ügyfelünk keresett meg minket, hogy elkészítsük az akadálymentesítést honlapjukon, így a folyamatot és szükséges lépéseket már kidolgoztuk.

A közszféra tagjai, akik egyedi webfejlesztés mellett döntöttek weboldaluk elkészítésekor, most mondhatni szerencsésebb helyzetben vannak, mivel a fejlesztők egyedileg végrehajthatják a módosításokat a honlapokon. Annak érdekében, hogy betartsuk a WCAG 2.0 irányelveit, különböző ellenőrző programokat használunk. Ezen programok annyiban biztosítják a sikeres akadálymentesítést, hogy ellenőrző listát készítenek a honlapról, amely során megnézik, hogy mennyire felel meg az előírásoknak. A kész lista alapján pedig végrehajtjuk a módosításokat. Ezek a módosítások amellett, hogy teljesértékűbb böngészést kínálnak a sérült felhasználóknak, még a Google számára is fontosak, ezért javíthatják a honlapok keresőben elfoglalt helyezését is.

Ha segítségre van szükséged honlapod akadálymentesítésben, lépj velünk kapcsolatba bátran!