Ajánlatot kérek

fws blog

Az elavult weboldalak veszélyei (1. rész)

2023. december 4.
Az elavult weboldalak veszélyei (1. rész)

Az internet korszakában, amikor a digitális tér elengedhetetlenné vált, az online jelenlét esszenciális tényezővé nőtte ki magát a vállalkozások és személyes márkák számára.

Azonban sokan elhanyagolják az egyik alapvető tényezőt: a weboldalak frissességét és aktuális tartalmát.

A mai blogban mélyebben elmerülünk az elavult oldalak veszélyeiben, feltárva, miért kellene folyamatosan karbantartani és frissíteni a weboldalakat az online tér biztonsága és hatékonysága érdekében.

Miről ismered fel, hogy elavulttá vált a weboldalad?

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk 10 jelet, ami a frissítésre szoruló weboldalakat jellemzi: https://www.fws.hu/blog/10-jel-hogy-weboldalad-megerett-a-megujulasra

A legsürgősebben orvosolandó jelek a következők:

1. Lassú az oldal, és/vagy nem tölt be rendesen
Ma már alapelvárás, hogy egy weboldal másodpercek alatt betöltődjön, különben a látogató elhagyja az oldalt.

2. Nem felel meg az adatvédelmi előírásoknak
A GDPR rendelet által megszabott intézkedéseknek minden weboldal köteles megfelelni, amennyiben el akarja kerülni a bírságokat.

3. Nem biztonságos az oldal
SSL használata ugyan még nem kötelező, viszont erősen ajánlott. A Google legújabb frissítése során kényszeríti a https protokollt a biztonságosabb böngészés érdekében. Nem titkolt céljuk, hogy idővel minden oldal áttérjen a biztonságos protokollra.

4. Nem mobilbarát
A felhasználók nagy többsége mobilon böngész. Azok az oldalak, amik nem veszik ezt figyelembe és mobilon nem működnek megfelelően, azok hosszú távon ügyfeleket veszítenek.

5. Elavult a webdesign és a megjelenés
A megfelelő design nem csak “csillogó kirakat”. Egy weboldalnak nem csak esztétikusnak, hanem tökéletesen logikusnak is kell lennie. Webdesign alatt a vizuális elemek mellett az ügyfélbarát szerkezeti felépítést és funkcionalitást is értjük, ezek együttesen alkotják a tökéletes weboldal megjelenését.

Gyakori tévhitek

1. "Működik, ne javítsd meg" hozzáállás

Sok vállalkozó esik abba a hibába, hogy ha weboldala látszólag még mindig működik és látogatói vannak, akkor nincs szükség javításra vagy frissítésre. Azonban a piacon tartani magadat nem csupán a látogatók számától függ. Az elavult technológia és design nemcsak a felhasználói élményt ronthatja el, hanem hosszú távon akár üzleted online versenyképességét is veszélyeztetheti. A modern kor elvárásainak való megfelelés kulcsfontosságú a dinamikus online környezetben való fennmaradáshoz.

2. Az újítások elutasítása

Vannak vállalkozók, akik hajlamosabbak lehetnek elutasítani az újításokat, különféle okokból kifolyólag. Legyen szó a változásokhoz való nehezebb alkalmazkodásról vagy a meglévő rendszer biztonságosnak vélt állapotának fenntartásáról, az újítások nélkülözése hosszú távon akadályozhatja a vállalkozás fejlődését és lemaradhatnak a versenytársaiktól. Az újítások a külső mellett a hatékony működést is érintik, amiket nem lehet “megúszni”.

3. A frissítés költségeinek túlbecsülése

Sok vállalkozó fél a weboldal frissítésével járó költségektől, és ezért hajlamos lehet halogatni vagy elkerülni az ilyen fejlesztéseket. Azonban fontos felismerni, hogy a frissítések és fejlesztések hosszú távon beruházásnak tekinthetőek, amelyek megnövelhetik az oldal hatékonyságát és versenyképességét. Az elavult rendszerek fenntartása és az üzleti lehetőségek elvesztése gyakran jóval magasabb költségek lehetnek, mint az időben elvégzett frissítés díja.

A fenti tévhitek elkerülése érdekében érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni weboldalad teljesítményét és alkalmazkodni az új trendekhez és technológiákhoz. Az online tér gyors fejlődésében való lépéstartás elengedhetetlen ahhoz, hogy vállalkozásod hosszú távon sikeres legyen az interneten.

Kép betöltése...
Az elavult rendszerek fenntartási költségei gyakran magasabbak lehetnek, mint egy időben elvégzett frissítés.

Elavult Oldalak Veszélyei

1. Biztonsági Kockázatok

Az elavult weboldalak egyik legnagyobb veszélye a biztonsági kockázatok megnövekedése. A régi verziójú weboldalak sokkal sérülékenyebbek a kiberbűnözők támadásaival szemben, mivel az elavult rendszerek és szoftverek sebezhető pontokat hozhatnak létre. Az ilyen oldalak nem képesek kihasználni a legújabb biztonsági frissítéseket és protokollokat, ami növeli az adatlopás, károkozás és más kibertámadások esélyét.

2. Felhasználói Élmény Romlása

Az elavult weboldalak felhasználói élménye érezhetően romlik az elavult tervezés, funkciók és lassú teljesítmény miatt. A modern internetezők magas elvárásokkal rendelkeznek, és ha egy weboldal nem kínál megfelelő felhasználói élményt, a látogatók gyorsan tovább lépnek versenytársakhoz. Az elavult dizájn és az elavult navigáció tehát nem csak esztétikai problémát jelent, hanem az üzleti lehetőségeket is rombolja.

3. SEO Hátrányok

Az elavult weboldalaknak komoly hátrányai vannak a keresőmotor-optimalizálás (SEO) terén is. A keresőmotorok, mint például a Google, folyamatosan változtatják az algoritmusukat, és azok a weboldalak, amelyek nem követik az új szabályokat vagy nem alkalmazzák a friss SEO-stratégiákat, elveszíthetik korábbi pozíciójukat a találati listán. Az elavult kulcsszavak, hibás linkek és más SEO-hibák hátráltathatják az oldal láthatóságát az online térben, ami kihat a látogatottságra és az üzleti eredményekre.


Ezen veszélyek ismeretében kiemelkedően fontos, hogy a vállalkozások rendszeresen karbantartsák és frissítsék weboldalaikat, hogy fenntartsák a biztonságot, fokozzák a felhasználói élményt és optimalizálják a SEO-t.

A következő részben részletesen bemutatjuk, hogy milyen lépéseket tehetnek a vállalkozások, hogy megelőzzék az oldalaik elavulását. Kövess minket, és tartsd weboldalad frissen és biztonságosan a digitális térben!