Visszahívást kérek

fws blog

2021-re megszűnik az Adobe Flash Player - mit is jelent ez?

2020. november 19.
2021-re megszűnik az Adobe Flash Player - mit is jelent ez?

A közel 20 éve még korszakalkotó Adobe Flash már jó ideje elvesztette korábbi fontosságát. Régebben készített weboldalaink admin felületén még csapatunk is használta a Flash alapú kiegészítőt, amely lehetővé tette egyszerre több fájl feltöltését. 2015-ben a HTML5 érkezésével azonban mindenki lemondott a már akkor eléggé sérülékeny és biztonsági résként látott Flash-ről. 2017-től a böngészők is letiltották a Flash plugint, de eddig még lehetőségünk volt a korábbi weboldalakon engedélyezni az Adobe szoftverének használatát. 2020.december 31-én azonban végleg megszűnik a Flash. A Windows 10 használók számára a következő frissítőcsomag már teljesen törli az Adobe Flash Playert a számítógépről.

Mit jelent ez számodra, ha honlapod Flash tartalmat használ?

Azokon a honlapokon, amelyeken Adobe Flash Player plugin szükséges a tartalmak megjelenítéséhez, hasonló hibaüzenet fogadja majd a felhasználókat. Azzal a különbséggel, hogy már nem lesz lehetőség engedélyezni a Flash használatát a böngészőben.

A böngésző letiltotta a tartalmat, amelyhez Adobe Flash Player-re lenne szükség.

Ahogy a bejegyzés bevezetőjében említettük, a HTML5 előtt csapatunk is használta a Flash-t weboldalak adminisztratív felületén, kizárólag képek, fájlok feltöltésekor.

Admin felületen látható képfeltöltő, amely Flash-t használ

Az ilyen régebbi honlapoknál 2021-től a képek, fájlok feltöltésére már nem lesz lehetőség a korábbi módszerrel.

Hogyan tudunk segíteni ügyfeleinknek?

A Flash megszűnése természetesen nem azt jelenti, hogy a honlap admin felülete teljesen használhatatlanná válik és kizárólag új weboldal lehet csak a megoldás.

Egyedi fejlesztésű honlapok révén adott a lehetőség, hogy lecseréljük a Flash alapú fájl feltöltést az adminisztrációs felületen. A fejlesztés után pedig újra probléma mentes lesz az új képek és dokumentumok feltöltése.

Ha honlapod adminjában még a fenti, Flash alapú fájl feltöltés van, ne várd meg, hogy kellemetlenül kezdődjön a következő év! Írj nekünk az ugyfelszolgalat@fws.hu e-mail címen, vagy hívd csapatunkat a +36 20 429 99 99-es irodai számon!