Ajánlatot kérek

fws blog

2021-re megszűnik az Adobe Flash Player - mit is jelent ez?

2020. november 19.
2021-re megszűnik az Adobe Flash Player - mit is jelent ez?

A közel 20 éve még korszakalkotó Adobe Flash már jó ideje elvesztette korábbi fontosságát. Régebben készített weboldalaink admin felületén még csapatunk is használta a Flash alapú kiegészítőt, amely lehetővé tette egyszerre több fájl feltöltését. 2015-ben a HTML5 érkezésével azonban mindenki lemondott a már akkor eléggé sérülékeny és biztonsági résként látott Flash-ről. 2017-től a böngészők is letiltották a Flash plugint, de eddig még lehetőségünk volt a korábbi weboldalakon engedélyezni az Adobe szoftverének használatát. 2020.december 31-én azonban végleg megszűnik a Flash. A Windows 10 használók számára a következő frissítőcsomag már teljesen törli az Adobe Flash Playert a számítógépről.

Mit jelent ez számodra, ha honlapod Flash tartalmat használ?

Azokon a honlapokon, amelyeken Adobe Flash Player plugin szükséges a tartalmak megjelenítéséhez, hasonló hibaüzenet fogadja majd a felhasználókat. Azzal a különbséggel, hogy már nem lesz lehetőség engedélyezni a Flash használatát a böngészőben.

Kép betöltése...
A böngésző letiltotta a tartalmat, amelyhez Adobe Flash Player-re lenne szükség.

Ahogy a bejegyzés bevezetőjében említettük, a HTML5 előtt csapatunk is használta a Flash-t weboldalak adminisztratív felületén, kizárólag képek, fájlok feltöltésekor.

Kép betöltése...
Admin felületen látható képfeltöltő, amely Flash-t használ

Az ilyen régebbi honlapoknál 2021-től a képek, fájlok feltöltésére már nem lesz lehetőség a korábbi módszerrel.

Hogyan tudunk segíteni ügyfeleinknek?

A Flash megszűnése természetesen nem azt jelenti, hogy a honlap admin felülete teljesen használhatatlanná válik és kizárólag új weboldal lehet csak a megoldás.

Egyedi fejlesztésű honlapok révén adott a lehetőség, hogy lecseréljük a Flash alapú fájl feltöltést az adminisztrációs felületen. A fejlesztés után pedig újra probléma mentes lesz az új képek és dokumentumok feltöltése.

Mi a helyzet az eddig Adobe Flash Player alapokon működő játékokkal?

Mindenkinek volt kedvenc Flash alapú játéka, amivel órákat el tudott tölteni. Ezen játékok ideje azonban már lejárt. A Flash Player már több éve sérülékeny volt, tele biztonsági résekkel, így egyre nagyobb volt a kockázat az önfeledt játékok során. 2021-től a Flash Player megszűnésével az ilyen játékok már nem lesznek elérhetőek a böngészőkben, mivel a támogatásuk megszűnik. Ebben sajnos nem tudunk segíteni. A Flash alapú tartalmakat megjelenítő weboldalaknak két lehetősége marad:

  • leveszik a korábban Flash Playerrel működő animációkat, játékokat oldalukról
  • frissítenek egy modernebb rendszerre (pl. html5)