Ajánlatot kérek

fws blog

Rendhagyó design megoldások és integrált külső szoftver egyetlen weboldalban

2021. november 17.
Rendhagyó design megoldások és integrált külső szoftver egyetlen weboldalban

Amikor a több, mint 2 évtizedes múlttal rendelkező építőipari vállalat már nem tudja megfelelően tájékoztatni megrendelőit az interneten. Amikor az egyre csak bővülő lakatosipari üzemnek komplex webes megoldásokra és korszerű honlapra van szüksége. Ekkor lép be a történetbe az egyedi honlap fejlesztés.

A H.I.X. Kft. életébe is akkor lépett be csapatunk, amikor ügyfelünk felismerte, hogy webes felülete sem működés, sem design tekintetében nem felel meg a modern kor elvárásainak, és egyértelműen megújításra szorul.

Partnerünk 1996-os indulása óta teljeskörű fémipari megmunkálást kínál megrendelői számára. Almásfüzitői telepük az évek során egyre csak bővült, új üzemek kerültek megnyitásra, új gépekkel növelték kapacitásukat, a használt technológia pedig folyamatosan fejlődött.

Volt azonban valami, ami nem tudott lépést tartani ezzel az előrehaladással. Eltaláltad, a weboldaluk.

Szerettek volna a cégük által képviselt színvonalhoz méltó webes felületet, ami hosszú távon megújítható és aktualizálható, de volt egy különleges kérésük is:

Integráljuk új weboldalukba azt a rendelés nyomonkövető rendszert, ami eddig különálló szolgáltatásként működött. Így ügyfeleik a jövőben a honlap felületén hozzáférhetnek rendelésük állapotához, és egy helyen megtalálnak minden fontos információt.

Professzionális honlap minimális idő befektetésével

Kép betöltése...
A fenti képen láthatod az egyedi weboldal fejlesztési folyamatát

A fejlesztési folyamatot természetesen a részletes tervek felállításával kezdtük meg. Ügyfelünk már a kezdeti szakaszban lefektette azt az igényét, hogy szeretne szabadabb kezet adni nekünk, és inkább ránk hagyatkozna a projekt során, hogy ő foglalkozhasson mindennapi teendőivel és végezhesse a munkáját.

Mi ezt a kérését tiszteletben is tartottuk, éppen ezért a tervezési folyamatra az átlagosnál több időt és energiát fordítottunk. Egyeztettünk partnerünkkel az irányvonalakról, a főbb elképzeléseket, és meggyőződtünk róla, hogy a tervek egyeznek az elvárásaival.

Így a projekt későbbi szakaszaiban nem volt szükség rendkívül szoros kapcsolattartásra, ahogy azt ügyfelünk kérte. Ő a drága idejét a cég működésére tudta fordítani, mi pedig a pontos tervek alapján elkezdhettük a design kialakítását.

"Kezdetektől látszott, hogy az FWS csapata egy jól kidolgozott rendszer szerint dolgozik, ami nagyon megkönnyíti a kezdeti nehézségeket, és ezáltal a közös munka folyamatos biztosítását is. Elképzeléseimet, terveimet nagyban segítették javaslataikkal, ötleteikkel így hozva összhangba a készülő honlappal."

ifj. Horváth Zoltán, Vezető Menedzser

Amikor a fejlesztő csapat szabad kezet kap a design kialakításában

Visszatekintve egyértelműen ki merjük jelenteni, hogy munkavégzésünkre jó hatással volt partnerünk belénk vetett bizalma. Az arculati elemek tervezése során sokkal bátrabbak tudtunk lenni. Kiléptünk a komfortzónánkból, bevállaltunk merészebb színvilágokat és kevésbé megszokott megoldásokkal álltunk elő. Ebben a tekintetben is kifejezetten üdítő és frissítő volt a H.I.X. Kft. arculatán dolgozni, hiszen mi is hosszabb felfedező utat jártunk be, mint általában szoktunk.

"Mivel nekem nagyon tetszett az idővonal, annak megvalósítása, megjelenése, ezért szerettem volna egy olyat, ami tökéletesen hozza az elvárásaimat. Elképzelésem viszont designban nem igazán volt. Az első beszélgetés alatt ajánlottatok vagy 10 különféle megoldást az idővonalra, ez a fajta segítség egész idő alatt rendelkezésemre ált, az oldal teljes elkészültének ideje alatt, és ami fontos, utána is."

ifj. Horváth Zoltán, Vezető Menedzser

Készítettünk több opciót is, amik közül ügyfelünk kiválaszthatta a számára legszimpatikusabb kialakítást. Persze a nagyfokú szabadság rejt magában némi rizikót, de a kezdeti részletes tervezésnek köszönhetően ráéreztünk partnerünk ízlésvilágára és elképzeléseire, éppen ezért nem is volt szükség sok egyeztetésre.

Kép betöltése...
A 3 végső design terv, melyek közül az utolsóra esett a választás

Az arculat kialakításával párhuzamosan megírtuk ügyfelünk weboldalára a szövegeket is. Miután elmondta elképzeléseit, és bemutatta cégét és a szolgáltatásokat, a munka nagy része már ránk hárult. Neki csak a kész anyagot kellett átnéznie, szakmailag leellenőriznie. Az új honlap marketing szakemberek által írt értékesítési szövegekkel lett gazdagabb, ami keresőoptimalizálási szempontból is megfelel a Google elvárásainak.

Külső szoftver beépítése az egyedi weboldalba

A weboldal fejlesztésének egyik legfontosabb része a rendeléskövető szoftver integrálása volt, ezért először részletesen meg szerettük volna ismerni a működését. Már a tervezési szakasz során megállapodtunk abban, hogy elsőként felépítjük a teljes honlapot, és csak a weboldal elkészülését követő 2. ütemben kötjük össze a külső rendszerrel.

Így mi is jobban átláttuk, hogy pontosan hogyan lesz kivitelezhető a feladat, és milyen lépéseket kell megtenni.

Mivel a szoftvert ügyfelünk már korábban is használta, nem mi fejlesztettük, hanem egy másik fejlesztő csapathoz tartozik. Elsőként tehát felvettük velük a kapcsolatot. Lefektettük a technológiai alapokat, és egyeztettünk velük, hogy az ő részükről milyen fejlesztésekre, módosításokra lesz szükség.

Az alapvető cél az ő rendszerük és a mi felületünk közti problémamentes, akadálytalan kétirányú kommunikáció létrehozása volt.

A szoftverösszekötés fejlesztése egy korábban már működő rendszerhez 2 dolog miatt számított kihívásnak: nem ismertük a rendszert, és a másik fejlesztő csapatot sem.

Szerencsére azonban könnyen megtaláltuk velük a közös hangot, és gördülékenyen haladtunk a munkával. A külsős csapat kialakította a szükséges végpontokat az api híváshoz, mi pedig tesztfelhasználói fiók segítségével tudtuk ellenőrizni, hogy jól működnek-e a rendszerek.

Kép betöltése...
A rendeléskövető funkcióba való belépési felület

Komoly kihívást tud jelenteni két rendszer összekötése, sok szempontból kell megvizsgálni a feladatot, előre meg kell tervezni a teljes folyamatot, de ebben szerencsére már van rutinunk. Elmondhatjuk, hogy a rugalmas együttműködésnek köszönhetően sem számított nagy akadálynak a feladat. Mindkét fél odaadó munkájával bármely rendszerek összekapcsolása megvalósítható, legyen az vállalatirányítással, készletnyilvántartással, vagy jelen esetben rendelések követésével kapcsolatos.

Végül maximálisan sikerült megvalósítanunk ügyfelünk kérését. Megrendelői a honlapon keresztül könnyedén hozzáférnek rendelésük állapotához. Követni tudják, hogy az egyes munkadarabok éppen milyen státuszban vannak, egyesével és csoportosítva is megtekinthetik az elemeket, és egyidejűleg áttekinthetik teljes rendelésüket.

"Amit első körben szerettem volna megvalósítani, az 100%-os, viszont még vannak terveim… :)"

ifj. Horváth Zoltán, Vezető Menedzser

A H.I.X. Kft. számára készített bemutatkozó weboldal remek példája annak, hogy mi sül ki abból, ha a rendhagyó arculatot és a speciális egyedi funkciók lehetőségét egy tálba öntjük. Egy olyan sütemény, ami nem csak jól néz ki, de finom is!