Ajánlatot kérek

fws blog

Önkormányzat és turizmus kéz a kézben - Vonyarcvashegy Nagyközség új weboldala

2024. január 31.
Önkormányzat és turizmus kéz a kézben - Vonyarcvashegy Nagyközség új weboldala

Az önkormányzati weboldalak kötelező elemei és elvárásai az évek folyamán folyamatosan gyarapodnak. A kötelezően feltöltendő dokumentumok és a hatóságoktól érkező tájékoztatók naprakészen tartása mellett az oldalnak akadálymentesnek és átláthatónak kell maradnia a város lakói számára. De mi történik akkor, ha a turizmus is szerves része a településnek?

Ebben az esettanulmányban bemutatjuk, hogyan lehet egy önkormányzatnak olyan weboldala, amely egyszerre nyújt információt a turistáknak és a helyi lakosságnak, mégis egyszerűen kezelhető a turisztikai és az önkormányzati munkatársak számára.

Miért akarja megújítani weboldalát egy önkormányzat?

Vonyarcvashegy Nagyközség korábban két weboldallal rendelkezett: egy a turizmus és egy az önkormányzat számára. Ezek struktúrája viszont nem volt egyértelmű sem a dolgozóknak, sem az oldalra látogatóknak. Szükségük volt egy olyan weboldalra, ami egyszerre nyújt információt a turisztikai és a helybéli látogatók számára. Ehhez nem csak egy fogadó oldalra volt szükség, ahonnan a látogatók azonnal tovább tudnak navigálni a számukra releváns aloldalakra, hanem egy olyan belső adminisztrációs felületre, amit az önkormányzati és a turisztikai munkatársak egyszerűen és hatékonyan tudnak kezelni.

“Természetesen amikor a képviselő testületnek elmondtam, hogy szeretnék Vonyarcvashegynek egy honlapot elkészíttetni, joggal merült fel a kérdés, hogy ennek kezelése mennyi munka lesz a kollégáknak, mert eddig olyan tapasztalatunk volt a weboldalunkkal, vagy esetleg más honlapokkal, hogy rettenetesen bonyolult, hosszú ideig tart kezelni. Nehézségek vannak, ha elakadunk nincs segítség, vagy nagyon nehezen kapunk segítséget.
Most, hogy már mi tesszük fel az aktuális híreket, el tudom mondani, hogy természetesen így is van vele feladat, viszont már rutinszerűvé vált. A művelődést, a kultúrát a művelődési igazgató, illetve a közösségszervező kolléga teszi fel. A hivatali híreket a jegyző asszony tölti fel, így a leghitelesebben, leggyorsabban kerül pontos információ az oldalra. A turisztikát a turisztikát a turisztika kapta meg, és én ezeket mind tudom ellenőrizni és nyomon követni.”

Pali Róbert, Vonyarcvashegy Nagyközség polgármestere

Az elavult rendszerek használata minden területen nehézségekhez vezet. Egy jól működő weboldalnál elvárás, hogy az információk azonnal elérhetőek legyenek. Nincs idő bogarászni a menüpontok között és hosszú percekig várakozni a feltöltésre, ami egy pillanatnyi rendszerkimaradás után elvész, és kezdhető elölről. A gyors és könnyen kezelhető adminisztrációs felület nélkülözhetetlen eleme minden weboldalnak. Hatványozottan igaz ez egy olyan önkormányzati és turisztikai oldalra, amire napi szinten kell feltölteni a friss információkat az oldalakra.

Miért az fws webstúdióra esett ügyfelünk választása?

Korábbi oldaluk elavult rendszere nem volt tovább fejleszthető, ezért olyan partnert kerestek a fejlesztéshez, aki hosszú távon tudja támogatni a weboldal működését és lépést tart a fejlődési igényeikkel. A megfelelő partner kiválasztásánál körültekintően jártak el, ezért több fejlesztő céget is felkerestek. A referenciáink között található önkormányzati oldalak ( Bágyogszovát, Barbacs, Lövő, Petőháza, Vitnyéd) láttán vették fel velünk a kapcsolatot.
A döntő szempont mégis a közös értékrend volt, hogy valóban partnerség alakulhasson ki közöttünk.

“Ami másnak gondot, problémát jelentett, azok nekünk feladatok voltak és folyamatosan a megoldást kerestük. Ha teljesen ismeretlen problémába ütköztünk, sosem mondtátok, hogy “ezt így nem lehet, miért nem lehet”, helyette informálódtatok és megoldást találtatok minden kérésre.”



Weboldal tervezésének első szakasza

Minden projektünk indítását megelőzően javasolunk egy kötetlen személyes, vagy online találkozót. Ennek célja, hogy megismerjük partnerünk igényeit és bemutassuk azt, hogy mi mivel foglalkozunk, milyen szolgáltatást, milyen minőséget tudunk garantálni.

Az első személyes találkozásunk után Pál Nóra (marketing munkatárs) lett a kijelölt kapcsolattartó, aki összegyűjtte és továbbította felénk a kéréseket, kérdéseket és a szükséges információkat. A tökéletesen használható felület kialakítása érdekében szorosan tartottuk a kapcsolatot, így biztosítva, hogy minden külső és belső igényre (oldalra látogatók és az oldalt kezelők igényeire) találjunk megoldást.

A cél egy olyan platform létrehozása volt, amely ötvözi az önkormányzati és turisztikai információkat, biztosítva, hogy minden felhasználó - legyen szó helyi lakosról vagy turistáról - gyorsan és hatékonyan hozzáférjen a keresett adatokhoz. Az egyesített felület logikus navigációt és áttekinthető elrendezést kínál, elősegítve ezzel a felhasználói elégedettséget és az oldal hatékonyságát. A könnyű tájékozódás érdekében először egy nyitó oldalra érkezik a látogató, ahol nagy méretű képek segítik tovább navigálni a számára érdekes és releváns aloldalakra.

Az oldal a mai kor követelményeinek megfelelően reszponzív. Ez biztosítja, hogy az információk elérhetők és olvashatók legyenek minden felhasználó számára, függetlenül attól, hogy milyen eszközt használnak. Emellett az önkormányzati oldal akadálymentesített, így megfelel a hatályos jogszabályi elvárásnak.

Kép betöltése...
Vonyarcvashegy Nagyközség új weboldala



Kihívások a projekt során

A sok irányból érkező elvárások közös nevezőre hangolása kiemelten fontos volt design és szerkezeti területen is, ezért heti szinten tartottuk a kapcsolatot. Az igények felmérését követően először az adminisztrációs felület fejlesztését kezdtük el, hogy az oldal kezelőinek egyedi jogosultsági köreit és igényeit kialakíthassuk. Az oldal különlegessége, hogy 3 önálló részből (a Turizmus, a Lidó Strand és az Önkormányzat aloldalaiból) áll, mégis egy közös platformon lehet kezelni.

A admin felületen ezek az oldalrészek hozzáférései mind személyre szabhatóak. Így minden oldalkezelő csak a számára fontos és releváns menüpontokat látja, és ezeket tudja szerkeszteni. Beállítható például, hogy a hivatali dokumentumokat csak a jegyző tudja feltölteni vagy módosítani. Külön személy adható meg a Lidó strand oldalának kezeléséhez, de készülhet olyan felhasználó is, aki csak fényképeket tölthet fel az oldalra a kijelölt galériákba.

Egy önkormányzati oldal elkészülése általában 5-6 hónap, most viszont jóval szorosabb 3 hónapos határidővel kellett számolnunk. Ehhez fontos volt már az elején feltérképeznünk, milyen erőforrásokra lesz szükség. A hatékony közös munka érdekében a design készülése alatt az oldal admin felülete már használható volt, így megkezdődhetett a tartalmak feltöltése. A nyári főszezonban azonban az önkormányzati és a turisztika dolgozóknak nem maradt kapacitása a tartalmak feltöltésére, így bár az oldal fejlesztési szakasza elkészült, az átadásra még várni kellett az őszi (csendesebb) szezonig.

Önkormányzat és turizmus kéz a kézben

Az elkészült oldal nyitólapján a látogató azonnal a leggyakrabban keresett kérdéseire kap választ. A fejléc után közvetlenül eléri a turisztikai, a Lidó Strand és az önkormányzati aloldalakat és a 24 órában elérhető webkamerákat. Ezt követően az ide látogatók és a helyi lakosok számára releváns információk kaptak helyet. A Turisztika menüpont kiválasztásával a kirándulók számára kialakított oldalt érjük el. Itt kaptak helyet látnivalók, a szálláshelyek és a helyi programok.

A település életében kiemelkedően fontos szerepet játszik a Lidó strand, így a strand aloldalát úgy alakítottuk ki, hogy önálló weboldalként is megállja a helyét. Ide a nyitólapról és a turisztikai oldalról is könnyen el lehet navigálni. Az önkormányzati oldal azonos arculattal, de a követelményeknek megfelelő struktúrával készült el. Ez az oldal akadálymentes, tartalmazza az előírt elemeket, a közérdekű információkat, továbbá segítséget nyújt az e-ügyintézéshez is.



“Nagyon szeretnék minél több ilyen honlapot látni más községnél, településnél és vállalkozónál. Egy weboldal legyen egyszerű és átlátható, ami segít eljutni A-ból B-be és C-be. Nekünk, mint önkormányzat több ezer lakosnak és turistának kell felhasználóbarát weboldalt nyújtanunk. A közös munkának köszönhetően olyan lakosság központú weboldal készült, amire a naprakész információkat kollégáim töltik fel, és amin magam is szívesen barangolok.

Az fws megértette igényeinket és gondjainkat, ezért nem zártuk le véglegesen a közös munkát. A továbbiakban is hozzájuk fogunk fordulni szakmai tanácsért és fejlesztésért. Óva intenék mindenkit, hogy belemenjen olyan dolgokba, amihez nem ért, mert jóval többe fog kerülni és tovább fog tartani, mintha körültekintően segítséget kér egy szakembertől.”

Pali Róbert, Vonyarcvashegy Nagyközség polgármestere

Te is ilyen weboldalra vágysz? Vedd fel velünk a kapcsolatot!