Ajánlatot kérek

fws blog

Mi történik, ha megszűnik SSL szolgáltatásod?

2019. november 7.
Mi történik, ha megszűnik SSL szolgáltatásod?

Biztonságos weboldal = látogatóid bizalma

Szerinted fontos a biztonságos böngészés?

Látogatóidnak biztosan az. Ma már nem csak a honlapod helyezése vagy megjelenése a fontos, hanem a felhasználók bizalma is.

Erre építette a Google Chrome egyik 2018-as frissítését, amikor a http protokollon működő, biztonsági tanúsítvánnyal nem rendelkező honlapokat nem biztonságos jelzővel látták el.

Eközben, ahogy honlapodon is láthatod, az SSL tanúsítvánnyal rendelkező domaineket biztonságos jelzővel illeti. Amellett, hogy ez növeli a honlap látogatóinak bizalmát, biztosítja a weboldalon megadott személyes adatok biztonságos útvonalakon történő közlekedését. További információt az SSL előnyeiről korábbi bejegyzésünkben találsz.

A tanúsítvány telepítése után már csak egy feladat marad a biztonság megtartása érdekében: évente meghosszabbítani a szolgáltatást.

De mi történik, ha nem hosszabbítod meg?


2 + 1 idegtépő probléma

1. Hetekig eltűnsz a Google keresőből

A legnagyobb kereső úgy működik, hogy időnként begyűjti a weboldalak linkjeit, az ott található tartalmakat, kulcsszavakat és ez alapján rangsorol a keresésekre. Ezt hívják indexelésnek.Indexelés azonban nincs minden nap. Az is előfordulhat, hogy akár 2-3 hétig nem járnak a Google keresőbotjai oldalad környékén. Ez alapesetben nem probléma, mert egyszer feltérképezték már.

Ha megszűnik az SSL szolgáltatás, akkor viszont a linkek megváltoznak. Https-ről http-re, például a blogunkon ez így nézne ki: https://blog.fws.hu helyett kizárólag a http://blog.fws.hu link működne.

Ez az egy kis s betű nem hangzik nagy változásnak felhasználóként, de a Googlenek annál mérvadóbb. A kereső ezek után is a https-re irányítja majd a találatokat, ott viszont hibaüzenet fogadja a felhasználókat. Ez azért van, mert már nem található a weboldal a https linken, a Google viszont csak ezt a linket ismeri a legközelebbi indexelésig.


2. A böngészők nem felejtenek

Minden böngésző, amelyet használunk gyorsítótárakkal (cache) rendelkezik. Ezekre azért van szükség, hogy a már látogatott oldalakat gyorsabban betöltsék és így még jobb felhasználói élményt kínáljanak.

Ez egy remek funkció, amely a link megjegyzésével sok időt spórolhat nekünk. Mivel a böngésző emlékszik arra, hogy https linken találja oldaladat, automatikusan odairányítja az érdeklődőket. Viszont akkor is, ha megszűnik az SSL szolgáltatás és már csak http linken elérhető a honlap.  

Hunyd be egy másodpercre a szemed és képzeld magad visszatérő látogatóid helyébe!
A domain név első egy-két betűjét beírod és már dobja is fel a Chrome a honlapot, amit keresel. Azonnal olvasnád is az újabb híreket, aktualitásokat, de az eddigi megszokott látvány helyett egy hibaüzenet fogad. A linken már nem található a weboldal. Te csalódott lennél? 

Míg az 1. probléma az indexelés után megoldódik automatikusan, a Chrome böngésző esetén a 2. problémát csak manuálisan tudja megoldani látogatód a gyorsítótár törlésével.


+1 Kockáztatod a látogatók bizalmát

Az előző kettő, minden alkalommal előforduló probléma mellett az SSL megszüntetése után újra kockázatos lesz a látogatók adatainak útvonala. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal adathalászok ezrei lepik majd el a weboldalt, de az biztos, hogy a Google nem biztonságosnak fogja titulálni a honlapot, amely bizalomvesztést okozhat a látogatók körében.

Te is biztosan látod már, hogy az SSL szolgáltatás megszüntetése komoly problémákat vonhat magával, amely rontja a felhasználói élményt. A problémák elkerülése és az adatok biztonságos megőrzésének érdekében neked is ajánljuk az SSL tanúsítvány további használatát.