Ajánlatot kérek

fws blog

Mi az a 13-as cikkely és hogyan fog hatni weboldalad tartalmára?

2019. április 23.
Mi az a 13-as cikkely és hogyan fog hatni weboldalad tartalmára?

Miért szigorítják a szerzői jogvédelmet? 

Az Európai Unió szerzői jogi irányelvei 2001 óta változatlanok. Közel 20 év telt el, miközben a technológia fejlődése, a tartalommegosztó portálok, például Facebook vagy YouTube felemelkedése gyökerestül megváltoztatta az interneten a szellemi alkotások elérhetőségét.

Gondoljunk csak arra, hogy 15-20 évvel ezelőtt a zenekarok legfőbb bevétele lemezeik eladásából volt. Bizonyára Neked is volt olyan kedvenced, akinek új albumáért sorba álltál. Ahogy a tartalommegosztó és streaming szolgáltatások fejlődtek, egyre több mindenhez jutottunk hozzá díjmentesen a digitális térben. Az előadók manapság feltöltik teljes albumjaikat a YouTube-ra, ahol bárki elérheti és meghallgathatja az új dalokat. 


Azonban ez a tendencia ahhoz vezetett, hogy számos felhasználó a saját tartalmaihoz olyan dalokat, videókat vagy képeket vett igénybe, amelyekre nem volt engedélye az eredeti szerzőtől. A YouTube-hoz hasonló tartalommegosztó portálok pedig nem minden esetben voltak képesek kiszűrni ezeket. 

2019. márciusában az Európai Parlament megszavazta az új szerzői jogvédelmi direktívákat, majd április 15-én az Európai Bizottság is ezek hatályba léptetése mellett döntött. A 13-as cikkely néven ismertté vált, azóta már 17-es cikkelyként emlegetett szabályozás hatalmas ellentmondást váltott ki Európa szerte. 

Valóban itt a szabad internet vége?

A 13-as cikkelyt már beterjesztésekor is hatalmas ellenszenv fogadta. A techcégek (pl.: Google, Facebook) és az internetes influenszerek több alkalommal aggodalmukat fejezték ki az új irányelvvel szemben. 

A tervezet lényege, hogy elvárja a tartalommegosztó portáloktól (Facebook, YouTube, Twitter) az olyan tartalmak automatikus beazonosítását és törlését, amelyek sértik a szerzői jogokat. Erre megoldásként olyan filtert javasol, amely minden feltölteni kívánt képet, videót, zenét ellenőriz és blokkolja az általa szerzői jogot sértőnek minősített tartalmakat. 

A felháborodás oka az, hogy az ilyen szoftveres filterek, mint például a YouTube Content ID programja hibásan ítélhetik meg és blokkolhatják a tartalmak megosztását. Ez ahhoz vezethet, hogy a felhasználó tartalomkészítési és megosztási szabadsága sérül, mivel a szoftverek nem engedik át az ő egyedi szellemi termékét. 

Ezt kiegészítvén érdemes megemlíteni, hogy paródia vagy értékelő céllal továbbra is tölthetünk fel tartalmakat, mivel annak szabályozása nem tartozik szerzői jog védelem alá. Ilyenek lehetnek a játék vagy filmértékelő videók, gifek és az interneten óriási népszerűségnek örvendő mémek.

A 13-as, vagyis 17-es cikkely ellenzői éppen ezeket a tartalmakat szeretnék megvédeni. Aggodalmuk alapja az, hogy egy mesterséges intelligenciával ellátott szoftver valószínűleg nem fogja felismerni, hogy az adott kép az mém, vagy éppen egy szerzői jogvédelem alatt álló filmből kivágott képkocka, ezért blokkolni fogja. Ez pedig határt szabhat a kreativitásnak és új tartalmak készítésének.

Mire figyelj webes tartalmaidnál?

Először is szeretném kiemelni, hogy az új szerzői jogi irányelveket még nem léptették hatályba. Most az EU tagállamokon van a sor, hogy eldöntsék, milyen módon iktatják törvénybe, melyre 2021. június 7-ig van lehetőségük.  Ennek ellenére már most érdemes lehet odafigyelni vállalkozásod, intézményed weboldalán megosztott tartalmakra, hogy neked sem legyen problémád a cikkely tényleges hatályba lépése után. 

Amennyiben blogot írsz vagy aktív vagy közösségi médián, biztosan te is használtál már valamilyen mémet, ezeket a saját készítésű paródiának megfeleltethető tartalmakat a jövőben is gond nélkül használhatod. Ahogy korábbi bejegyzésünkben is hangsúlyoztuk, egyedi tartalmakkal nem nyúlhatsz mellé. Saját képekkel, szövegekkel és videókkal új szellemi terméket állítasz elő, amelyek szerzői jog tulajdonosa Te vagy.

Persze mi is tudjuk, hogy nem lehet minden esetben saját képeket vagy éppen zenét használni a videókban. Erre is vannak teljes mértékben legális, irányelveknek megfelelő megoldások. Stock és saját fotókat összehasonlító cikkünkben bemutattuk a Stock fotókban rejlő lehetőségeket is. Amennyiben az adott témakörhöz nem rendelkezel saját fotóval, jó megoldás lehet Stock fotó letöltése is. 

Pexels weboldalán már ingyenesen hozzáférhető Stock videókkal is találkozhatsz. Videóknál további nagy fejtörést a háttérzene okozhat. Itt nagyon kell figyelni arra, hogy a YouTube-ra feltöltött videókban elhangzó dalok és zenék is szerzői jogvédelem alatt állnak, a ContentID szoftver pedig figyeli is a feltöltéseinket.
Egyszerű és költségmentes megoldás lehet a YouTube hangkönyvtára, ahol több ezer zeneszám közül választhatjuk ki a videónkhoz leginkább hozzáillőt. Mindezt a szerzői jogszabályoknak megfelelően. 


Többet szeretnél tudni a webes trendekről és újdonságokról?  Iratkozz fel hírlevelünkre most és minden héten új szakmai tartalmakkal látunk el!