Ajánlatot kérek

fws blog

AI szoftverek az online marketingben

2023. november 20.
AI szoftverek az online marketingben

Szinte már a csapból is az folyik, miben és hogyan tud segíteni nekünk a mesterséges intelligencia, miképp fogja átalakítani a mindennapjainkat.

Az AI (Artificial Intelligence) megjelenése vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből. Van aki örömmel fogadja, van aki feleslegesnek tartja. Sokan azt hiszik, ez majd mindent megold helyettünk, és sokan félnek, hogy mindent megold majd helyettünk.

Mire jó az AI a marketingben, és mire nem?

Attól nem kell tartanunk, hogy a marketing teljesen AI vezérelt legyen. Még ha tökéletesen is tudjuk kezelni, maximum a munkánk 30-40%-át képes elvégezni. Ehhez részekre kell tudnunk osztani az adott feladatot és értenünk kell a válasz ellenőrzéséhez is.

Bár a mesterséges intelligencia gyorsan tanul, komplex gondolkodásra és döntéshozatalra nem képes. Maximum részfeladatokat lehet rábízni, és magyarul erősen érezhetőek a nyelvi korlátok a fogalmazásában.

Miért jó mégis, hogy létezik?

A marketingben is rengeteg olyan időigényes feladat van, amit a Chat GPT megfelelő használatával le lehet rövidíteni. Ilyen például az információk összegyűjtése és az elemzések készítése. Az AI segítségével gyorsabban készülhetnek el a piac és versenytárs elemzések, a célközönség elemzése és a kampányelemzés is. Segítségünkre lehet a Marketing stratégia vázlatának megalkotásában és a SEO optimalizálásban. Magyar nyelvű tartalom készítésben még nem tökéletes, de vázlat készítéshez, informálódásnak remekül használható.

Hol lesz kikerülhetetlen?

1. Hirdetések

A Google Ads alapja már régóta mesterséges intelligencián alapszik, ezért a jövőben a jól működő hirdetésekhez biztosan szükség lesz az AI használatának ismeretére. Aki ezen a területen lemarad, biztosan hátrányba kerül.

2. Szövegírás / Tartalomgyártás

A szövegíráshoz bár még nem tökéletes, a kutatómunka és az első vázlat elkészítése rengeteg időt és energiát spórol meg nekünk. Sokkal könnyebb egy közepes szöveget átfogalmazni, mint a kezdetektől egyedül megírni.

3. Képgenerálás

Nem minden bejegyzéshez van kéznél megfelelő fénykép. A stock fotók keresése időigényes lehet, saját (profi) fotó készítése pedig nem minden esetben opció. Ehhez nyújt segítséget az AI, ami képes a saját fényképeket profivá varázsolni, vagy megfelelő promtolással a “semmiből” létrehozni a tökéletes fotót.

Kép betöltése...
AI generálta kép egy tájképet festő robotról

Az Ai rengeteg lehetőséget rejt magában, aminek kimaxolásához folyamatos tanulás és tesztelés szükséges. Ehhez hozunk néhány hasznos tippet a következő blog cikkekben.