Ajánlatot kérek

fws blog

Adathalászat és csalások, nem csak az interneten

2022. február 22.
Adathalászat és csalások, nem csak az interneten

Ma már azt hinné az ember, hogy az online világ egyre nagyobb térnyerésével minden figyelmünket erre a területre kell koncentrálni. Ez valahol igaz is, azonban továbbra is nyitott szemmel kell járnunk mindenhol, ha adataink és pénzünk biztonságáról van szó.

A jelen cikkben bemutatott tanulságos történet is mutatja, hogy az intelligens bűnözők bizony kihasználják, hogy a felhasználók offline csatornákon már nem is számítanak csalásokra.

Történt ugyanis, hogy érkezett hozzánk postai úton egy szerződés.

Ezen már előre ki voltak töltve a cégadatok és számos olyan információ, ami arra engedett következtetni, hogy egy korábban egyeztetett szolgáltatásról van szó. Annyira élethű és hiteles volt első ránézésre a dokumentum, hogy egy pillanatra sem gondoltuk, hogy átverés lenne.

Ugyan kinek jutna eszébe megkérdőjelezni egy postán érkező szerződést, amikor mindenhol az internetes, e-mailes, telefonos adathalászokról beszélnek?

Hiszen ez idáig mi is erről kommunikáltunk.

Szerencsére ügyvezetőnk, Attila tisztában volt vele, hogy sosem álltunk kapcsolatban az említett céggel, ezért megúsztuk a csaknem félmillió forintos átverést. Persze könnyebb észrevenni a megtévesztést, ha mindössze 2-3 fő végzi az ezekhez kapcsolódó teendőket. Egy több 100 fős mátrix szervezetben valószínűleg beleestek volna a csapdába, amit a szélhámosok állítottak.

De nézzük is meg pontosan, hogy mivel próbáltak meg átverni minket!

Kép betöltése...
Kép betöltése...
A postán érkezett szerződés és díjbekérő

Láthatod, hogy egy 3 oldalas szerződést és egy díjbekérőt kaptunk postai úton. Cégünk adatai (név, telefonszám, számlázási név és cím, e-mail cím és weboldal címe) mind szerepeltek az álszerződésen, csakúgy mint a pontos tevékenységi kör. A díjbekérő pedig Számlázz.hu-val készült, ami szintén megbízhatóságot és hitelességet sugallhat az esetleges kételkedőknek.

Ezek alapján szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy fokozottan ügyelj arra, milyen csatornán milyen adatokat adsz meg. Inkább mindig kétszer ellenőrizd a forrást, mint egyszer sem, és győződj meg róla, hogy valós szolgáltatást fogsz kifizetni.

A szerződés szerint a díjbekérő kiegyenlítésével megrendeltük volna a www.szakmai-cegjegyzek.hu weboldalon való megjelenést, melynek a mai világban már sokkal inkább negatív hatása van honlapunkra nézve, mint pozitív. Ezeknél a félrevezetéseknél ráadásul gyakran telefonban még tukmálják is a gyanútlan megrendelőre, hogy “ezzel a Google-ben is előbbre tudnak kerülni” vagy épp “szerződésben állnak a Google-lel és ezért jobb helyekre számíthatnak, ha megrendelik”. Ilyen és hasonló meggyőző és félrevezető technikákról számolnak be több fórumon is a gyanútlanul átvert sértettek.

Az adathalászattal kapcsolatban írtunk már korábban is cikkeket. Erre a linkre kattintva megtudhatod, hogy milyen konkrét lépéseket tehetsz az adathalászokkal szemben.

Légy óvatos, gyanakvó!

Mi is csak egy végső gombnyomásra voltunk attól, hogy közel félmillió forintot utaljunk el egy teljesen értéktelen szolgáltatásra.