Kötelező MPL szállítás - kérdések és válaszok

2024. február 24.

Az új kormányrendeleti módosítás előírja, hogy 2024. március 28-tól minden B2C webshop köteles felkínálni az MPL (Magyar Posta Zrt.) Tartsatok velünk, és nézzük meg a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat!

Az új kormányrendeleti módosítás előírja, hogy 2024. március 28-tól minden B2C webshop (fogyasztó felé történő értékesítést jelöli, az angol business to consumer kifejezés rövidítése) köteles felkínálni az MPL (Magyar Posta Zrt.) szállítási lehetőségét az online értékesítés során. Ennek célja, hogy a vásárlóknak szélesebb körű és rugalmasabb szállítási lehetőségeket biztosítsanak a webáruházak. De mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban? Tartsatok velünk, és nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat!

Jogszabály Ismertetése

A 685/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében minden webáruháznak, amely a fogyasztók felé értékesít, biztosítania kell az MPL által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a webshopoknak fel kell tüntetni a postai szolgáltatás lehetőségét a többi szállítási mód mellett a honlapjukon. Így szól a jogszabály szövege:

§ A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.


Gyakori kérdések és válaszok

Integrátorok, marketplace-ek, fulfillment szolgáltatók

Regisztráció vagy szerződés?

Az ÁSZF szolgáltatás igénybevételéhez regisztráció szükséges, így mindhárom kézbesítési csatornát igénybe tudod venni. Ha magasabb szintű szolgáltatásra van szükséged, akkor egyedi szerződést érdemes kötnöd. A szerződéskötésnek nincs minimum elvárása, az igénybe venni kívánt szolgáltatások alapján érdemes dönteni. Ha meggondolnád magad, akkor sincs gond, van átjárás a szerződéskötés és regisztráció között.

Regisztráció

Előnye, hogy kedvezőbb árakat, és gyorsabb ügyintézést tudsz igénybe venni, mint magánszemélyként. Az online kitöltő rendszer segítségével előre megcímzett csomagot bármelyik postán feladhatod, ahol (nagyobb postahivatalok esetén) külön ablak várja a regisztrált felhasználókat. Hátránya, hogy utánvételes feladásra ebben az esetben nincs lehetőség és a csomagot neked kell elvinned a postára, ebben az esetben érdemes egyedi szerződést kötni.
A regisztráció 5 perc alatt elvégezhető az alábbi linken: https://www.posta.hu/webaruhazi_regisztracio

Szerződés

Előnye, hogy több szolgáltatást és kedvezőbb árakat nyújt, mint a regisztráció. Továbbá a szerződött ügyfelek kérhetnek háznál történő csomagfeladást is. Ennek feltételeiről itt tájékozódhatsz.

Gyakorlati megvalósítás (*frissítés)

A megvalósítással kapcsolatban felkerestük a Magyar Postát, hogy hiteles válaszokat kapjunk:


Összefoglalás

A jogszabály előírja, hogy a magánszemélyeket is kiszolgáló webshopok felületén elérhetővé kell tenni a Magyar Posta szolgáltatásait is. Fontos, hogy a webáruházad időben alkalmazkodjon az új követelményekhez, így elkerülhetőek a jogi következményeket. Bár dr. Balczó Barnabás (az MPL igazgatója) szerint először figyelmeztetésekre lehet számítani, a megnövekedett fogyasztóvédelmi bírságok ismeretében nem érdemes kockáztatni. A jogszabállyal kapcsolatban felmerülő további kérdések megválaszolására a posta létrehozott egy gyakran ismételt kérdések oldalt, amit ezen a linken érsz el.

Hogyan tudunk segíteni?

A webshopod működésétől függően egyedi fejlesztésekre lehet szükséged a jogszabályi megfeleléshez. A határidő (március 28.) rendkívül szűkös, ezért javasoljuk, mielőbb vedd fel velünk a kapcsolatot személyre szabott ajánlatunkért!

Továbbra is figyeljük a friss híreket az új jogszabállyal kapcsolatban, hogy tájékoztatni tudjunk a változásokról. Jogi szakvéleményért keresd fel a VirtualJog cikkét! Mindemellett javasoljuk, hogy kérdés esetén kérj személyre szabott tanácsot jogi képviselődtől!

Ez a bejegyzés tájékoztató jellegű. Mindig ellenőrizd a legfrissebb jogszabályi előírásokat és szükség esetén kérj szakértői tanácsot!

Teljes verzió
Haizlerné Sulyok Dorisz
Marketing- és Social Media Manager