Ajánlatot kérek

fws blog

YouTube csatorna és videó ötletek webshopoknak

2022. július 7.
YouTube csatorna és videó ötletek webshopoknak

Tudtad, hogy ma már a videós tartalmak a legnépszerűbbek az interneten? Gondoltad volna, hogy a YouTube-ot havonta kétmilliárd ember nézi? Ha Te is szeretnéd kiaknázni a videózásban rejlő lehetőségeket, s egyúttal a leghatékonyabban működő marketing eszközt saját céged szolgálatába állítani, akkor érdemes elmélyedni a videózás rejtelmeiben!

A videó az új médiafogyasztási trend

Napjaink médiafogyasztási szokásait megfigyelve azt láthatjuk, hogy a videós tartalmak váltak a tudásátadás leghatékonyabb eszközévé. Népszerűségük oka igen egyszerű: a bonyolultabb információk is könnyedén, gyorsan és egyszerűen átadhatók és feldolgozhatók ilyen formában, hiszen a befogadó számára vizuális és audio elemek segítik az információ feldolgozását. A videó legtöbbször nemcsak érthetőbb, de érdekesebb is, mint egy szöveges vagy képi tartalom, vagy mint egy hanganyag, hiszen a multimédia egyidejűleg több érzékszervünkre is hat. Ráadásul az érzelmeinket is erőteljesebben képes befolyásolni, vagyis könnyebben elérhetjük általa, hogy a nézőből vásárló legyen.

A videók további előnyei:

Sokoldalú felhasználhatóság: az elkészült videókat feltöltheted a YouTube-ra, a webshopod termék oldalaira, megoszthatod a közösségi média oldalaidon, de akár más módon is eljuttathatod a követőkhöz, gyors és egyszerű interakciót alakítva ki ezzel velük. Több kattintást érhetsz el videókkal, mint más tartalmakkal. Egy kevésbé izgalmas terméket iránt is felkeltheted az érdeklődést egy jó videóval. Termékeidet működés közben is bemutathatod. A videók keresőoptimalizálásával (YouTube SEO) megelőzheted a jól megírt organikus, szöveges tartalmakat is.

Bárki belevághat…

Tulajdonképpen, ha van egy okostelefonod, már minden adott ahhoz, hogy videós tartalomgyártásba vágd a fejszéd, azonban, ha a kontenteket marketing céljaid megvalósítására szeretnéd felhasználni, fontos, hogy betarts néhány szabályt: mindig ügyelj a kiváló kép- és a hangminőségre, tudd, hogy kinek szánod a videóidat, ismerd meg a célcsoportodat, a tartalmat (téma, stílus, hangvétel stb.) igazítsd mindig a célközönség elvárásaihoz, tartsd szem előtt a SEO szempontokat ha biztosra akarsz menni, inkább bízz meg egy tartalommarketing ügynökséget!

YouTube – a márkaépítés színtere

Mára a videóforgalom csaknem negyedét a YouTube teszi ki, s jelenleg a világ 2. leglátogatottabb oldala. Egy átlagos YouTube felhasználó naponta 9-10 csatornát tekint meg, s a nézők negyede hetente közel 10 órányi tartalmat fogyaszt. Ebből is látható, hogy a videómegosztó platform kiváló lehetőség arra, hogy az üzeneteddel minél több embert érj el. Ezen kívül még számos módon profitálhatsz abból, ha belevágsz a YouTube-tartalomgyártásba!

Szakértői márkaépítés videókkal

Ha rendszeresen „találkozol” az online térben a nézőkkel, s releváns és értékes kontenteket kínálsz számukra, nemcsak a bizalmukat nyerheted el, hanem hitelessé is válhatsz a szemükben. Nem kell mást tenned, csak légy pozitív, őszinte, és adj értéket számukra! Mindez hozzájárul szakértői márkád erősítéséhez.

Kapcsolatépítési lehetőség

A kiváló minőségű és érdekes tartalmak nézőket, követőket generálnak. Jó esélyed van rá, hogy a rengeteg ember közül, akivel ilyen módon kapcsolatba lépsz, egyesek később a vásárlóid, ügyfeleid, üzlettársaid – vagy talán a barátaid lesznek.

Előkelőbb hely a Google találati listáján

Azóta, hogy 2006-ban a YouTube-ot megvásárolta a Google, a videómegosztó csatorna szerepe a keresőoptimalizálásban évről évre nő. Egy kiváló minőségű, ügyesen optimalizált videó akár egy profin megírt szöveget is maga mögé utasíthat a Google keresőjében.

Néhány tipp, amely segíthet a keresőoptimalizálásban:

  • a kulcsszó szerepeljen a címben, a leírásban és a címkékben, majd mondd ki a videóban is,
  • az átiratot másold be a videó leírásához,
  • címek és időbélyegek segítségével állíts be a fejezeteket,
  • válassz egy szuper indexképet, amely megragadja a nézők figyelmét!

A bónusz: személyiségfejlődés

Mondhatnánk, hogy ez már csak egy olyan „bónusz” a videózás előnyei között, amely a privát életedben hasznosítható, de nem így van! Ha fejlődik a személyiséged és a kommunikációd, az az üzleti életben is „kifizetődik”, hiszen a magabiztosság, a határozott fellépés és a profi kommunikáció hozzásegít marketing céljaid eléréséhez. Amikor videózol, majd megnézed a kész felvételeket, felveszel egy javított változatot, akarva-akaratlanul fejlődsz! A nézőktől kapott visszajelzésekből is építkezhetsz, s minden videóval egyre jobb leszel. S bizony, egy idő után a lámpaláznak is búcsút inthetsz!

Kép betöltése...

A 6 legnépszerűbb videótípus webshopoknak

Termékbemutató videó (specifikáció bemutatása)

Egy rövid termékbemutató videóban a legtöbb termék sokkal érzékletesebben és hatékonyabban bemutatható, mint ha írsz róla egy kisregény terjedelmű szöveget. Mivel a videó több érzékszervre, sőt az érzelmekre is hat, képes vágyat ébreszteni a nézőkben termék iránt, kiváltani a „nekem is kell ilyen” érzést.

Unboxing videó

A „kibontós” videók az egyik legnépszerűbb tartalmak a YouTube-on. Ezek olyan klipek, melyekben különféle termékeket (ruhákat, elektronikai termékeket stb.) „közönség előtt” csomagolnak ki a tulajdonosaik. Ezzel megosztják a nézőkkel azt az izgalmat, amelyet az új termékkel való első találkozás okoz, és sok esetben felkeltik mások érdeklődését az adott termék iránt.

Összehasonlító videó

Két vagy több terméket mutatnak be oly módon, hogy a köztük lévő különbségeket hangsúlyozzák ki. Főként azoknak a nézőknek szólnak ezek a tartalmak, akikben a vásárlási szándék már megérett, de még nem döntöttek konkrét termék mellett. Az összehasonlító videókban előfordul, hogy egyazon gyártó árucikkeit hasonlítják össze (pl. iPhone 12 vs. iPhone 13), de találunk olyan videót is, melyben különböző márkákat mérnek össze (pl. Amazfit GTS vs. Apple Watch).

Listázó videó

„A 7 legjobb karácsonyi ajándék a barátodnak”, „A 3 legjobb fényvédő arcra” – az ilyen típusú videók célja, hogy tippeket és inspirációt nyújtsanak a nézőknek, illetve, hogy felhívják a figyelmet a bemutatott termékek pozitív tulajdonságaira. A többség szívesebben vásárol olyan árucikket, amelyről tudja, hogy mások számára is bevált.

Folyamatot bemutató videó

Az ügyfelek bizalmát és lojalitását erősíti, ha kicsit betekinthetnek a „színfalak mögé”. A folyamatot bemutató videókkal megmutathatod a céged különféle folyamatait (ügyfélszolgálat, gyártósor, logisztika stb.), emberivé és szerethetőbbé téve ezzel a vállalatot.

Edukációs videó

Az oktatóvideók a termékek működését mutatják be, továbbá tanácsokat adnak a helyes használattal kapcsolatban, esetleg tippeket osztanak meg arra vonatkozóan, hogy az alaprendeltetésen túl hogyan lehet még a termékeket felhasználni.

Videó hirdetés

Hasonló, mint a termékbemutató videó, de annál jóval „direktebb”, vásárlásra buzdító üzenetet tartalmaz. Egy jó hirdetés rövid, tömör és intenzív.

Konklúzió

A videós tartalomgyártás és a YouTube jelenlét csaknem elengedhetetlen, ha lépést akarsz tartani a korral, s alkalmazkodni a médiafogyasztási szokásokhoz. Vágj bele minél előbb, és élvezd a videózás valamennyi pozitív hatását az üzleti (és a privát) életben!

A cikk szerzője Dallos Zoltán, az Alkalmazottból Vállalkozó című könyv szerzője, a DLX MEDIA marketing ügynökség alapítója.