Ajánlatot kérek

fws blog

Miért fontos a weboldalak és webshopok rendszeres auditálása?

2024. június 28.
Miért fontos a weboldalak és webshopok rendszeres auditálása?

Weboldalad (illetve webshopod) a céged tükre. A legtöbben az online térben találkoznak a vállalkozásoddal, és a honlap alapján döntenek arról, téged választanak-e, vagy a konkurenciát. Éppen ezért fontos időnként megvizsgálni, hogy a cég weboldala összhangban van-e a vállalkozás által képviselt színvonallal, vagy ideje frissíteni a tartalmát.

A te honlapod mit mond el a cégedről?


Mit vizsgál a weboldal audit?

A weboldalad rendszeres elemzése rendkívül hasznos, mert átfogó képet nyújt a weboldalad állapotáról, feltárva azokat a területeket, ahol javításra van szükség. Egy alapos weboldal audit nemcsak a technikai hibákat és hiányosságokat azonosítja, hanem felméri a felhasználói élményt és a keresőoptimalizálás hatékonyságát is.

Jogszabályi megfelelés

Az auditálás révén biztosíthatod, hogy a weboldalad megfelel a legújabb jogszabályoknak és iparági szabványoknak, elkerülve ezzel a jogi következményeket és a hírneved károsodását. Ez a legelső terület, amit az auditálás során vizsgálunk.

Technikai elemzés

Technikai szempontból az audit feltárhatja a rejtett hibákat, például a lassú betöltési időket, a törött linkeket vagy a biztonsági problémákat, amelyek mind rontják a felhasználói élményt és a weboldal teljesítményét. Ezáltal a weboldalad gyorsabb és megbízhatóbb lesz, ami javítja az oldal hatékonyságát.

Felhasználói élmény (UX) vizsgálat

A felhasználók szempontjából az audit segít megérteni, hogy a látogatók mennyire könnyen navigálnak az oldalon, mennyire találják meg gyorsan a keresett információkat, és mennyire elégedettek a használhatósággal. Ide tartozik az is, hogy milyen a webdesign, tökéletesen működik-e mobilon, mennyire aktuálisak és érthetőek az oldalon szereplő információk, és hogy milyen kényelmi funkciókkal rendelkezik a honlap. (Ilyen például az időpontfoglaló rendszer egy fogászatnál, vagy a kiegészítő termékek ajánlása egy webshopnál.) Egy jól megtervezett, felhasználóbarát weboldal növeli a látogatók elkötelezettségét és pozitív benyomást kelt a potenciális ügyfelekben. Ezáltal emeli az ügyfélszerzést és a cég jó hírét is.

SEO audit

A keresőoptimalizálás vizsgálatával javítható a honlap láthatósága a keresőmotorok számára, ami több látogatót és potenciális ügyfelet eredményezhet. Az audit során azonosított hibák és hiányosságok kijavítása növeli a weboldalad hatékonyságát, megbízhatóságát és versenyképességét, így biztosítva, hogy az online jelenléted a lehető legjobb legyen.


Összességében a rendszeres weboldal auditálás nemcsak a jelenlegi teljesítmény javítására szolgál, hanem hosszú távon is elősegíti a fenntartható növekedést és sikeres online jelenlétet. Viszont a kisebb hibák javítása mellett is előfordulhat, hogy a weboldalad elavulttá válik. Ahogy a technológia és a fogyasztói elvárások is változnak, idővel a weboldalak és webshopok számára is szükségessé válik a teljes megújulás. A mindennapok során használt eszközeidet is lecseréled, amikor elavul, miért hanyagolnád el a weboldaladat, ami az egyik legfontosabb eszközöd az ügyfélszerzésben?


Kép betöltése...
13 év útán megújítottuk a Török Gáz weboldalát


Mikor érdemes megújítani a weboldalad?

 1. Elavult design
  Ha a weboldalad megjelenése nem tükrözi a vállalkozásod aktuális arculatát, ideje frissíteni. Az első benyomás mindig fontos! Az online térben pedig csak másodperceid vannak meggyőzni az oldalra látogatót, hogy maradjon.
 2. Lassú betöltési sebesség
  Ha a weboldalad lassan tölt be, az negatívan hat a felhasználói élményre. Senki sem szeret várni, különösen az online térben.
 3. Nem mobilbarát
  A felhasználók nagy része mobil eszközökről böngészik. Ha a weboldalad nem mobilbarát, sok potenciális ügyfelet veszíthetsz.
 4. Nem hoz elegendő ügyfelet
  Ha a weboldalad nem támogatja megfelelően az értékesítést, ideje átgondolni a stratégiát és frissíteni a tartalmat.
 5. Nem felel meg a jogszabályoknak
  Ha a weboldalad nem felel meg a jogszabályoknak és szabályozásoknak, az komoly jogi következményekkel járhat. Fontos, hogy mindig naprakész legyél ezen a téren.

Tegyél lépéseket most!

Ne hagyd, hogy egy elavult weboldal visszatartsa a céged fejlődését! Kérj most egy professzionális weboldal auditot, és tudd meg, milyen fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki online jelenlétedből. Az ajánlatkéréshez kattints ide!

Szívesebben vizsgálnád meg webáruházadat te magad? Töltsd le ingyenes webshop audit checklistánkat!