Stock vagy saját fotó?

2018. február 8.

Lehet egy előre gyártott kép jobb választás a saját magunk által készített helyett? Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy órákat töltsenek egy stúdióban, mire elkészül a tökéletes kép weboldalukhoz. Helyettesíthető ez a folyamat stock fotókkal?

Mi az a stock fotó?

A stock fotó egy előre legyártott fénykép (fenti kép bal oldal). Legnagyobb előnyük ebből származik: nincs szükség órákat bajlódni fotók készítésével, miközben ezeket szabadon használhatjuk. Saját fotóink (fenti kép jobb oldal) viszont mindig egyediek maradnak, ezeket mások nem használhatják fel, mivel jogsértésnek minősül. A letölthető és szabadon felhasználható képekkel azonban bárki dolgozhat, így nem meglepő, ha a felhasznált képanyagot mások weboldalán is megtalálhatjuk. Összegyűjtöttük neked, hogy melyik megoldás milyen előnyökkel és hátrányokkal bír.

A stock fotók előnyei

A stock fotók hátrányai

Saját fényképek előnyei

Saját fényképek hátrányai

Tapasztalataink alapján vannak olyan projektek, amelyekhez saját fotók használata elengedhetetlen . A megfelelő felszereléssel egy profi fotós által készített egyedi, jó minőségű képek növelik a felhasználói élményt és kiválóan tükrözik vállalkozásunk arculatát. Amennyiben ügyfelünknek professzionális minőségű, saját fotókra van szüksége weboldalához, igény esetén mi is tudunk profi fotóst biztosítani. 

Mint látható, több érv szól mindkét lehetőség mellett és ellen is. Bármelyiket is választjuk, mindig figyeljünk a képek minőségére és méretére. Nem célszerű sem kis méretű, sem túl nagy méretű képeket alkalmazni. Előbbit azért, mert a képek a felnagyítástól pixelesek lesznek és olcsó, negatív hatást keltenek. Ugyanakkor a túl nagy méretű képek sem mindig megfelelőek, mert lassul az oldal betöltési ideje, és a Google hátrébb rangsorolja majd oldalunkat. Szánjunk időt a megfelelő kép megtalálására vagy elkészítésére, illetve utószerkesztésére.

 

Teljes verzió
Attila
Ügyvezető / CEO