Ajánlatot kérek

fws blog

Sehogy, valahogy, profin. Avagy hogyan juthatsz A-ból C-be

2017. május 1.
Sehogy, valahogy, profin. Avagy hogyan juthatsz A-ból C-be

Viszonylag egyszerűen alkalmazható elvet vezettünk be a Webstudioban. Éppen annyi ideje, hogy már jól látható eredménye legyen és levonhassuk a következtetéseinket. Ezt osztom most meg veled egy példával illusztrálva.

A Webstudio életében korábban is többször jutottunk oda, hogy a továbblépéshez önmagunkhoz képest nagy energiákat kellett megmozgatni. Megvizsgáltuk mi a cél és elgondolkodtunk azon, milyen sok lépést kell addig végrehajtani, mennyi nehézség, akadály lesz. Egyáltalán... mikor lesz erre időnk?!

Aztán lefújtuk az egészet! Az ügy érdekében nem csináltunk semmit, minden haladt tovább, ahogy korábban.

Úgy 2 éve azonban magával rántott egy, a lean módszertanból származó elv, ötlet, kis túlzással módszertan: „Bármit” háromféleképpen lehet csinálni: sehogy, valahogy, tökéletesen.

Sokat gondolkodtam ezen, eleinte nem akartam elfogadni, de beláttam, hogy ez mindenre igaz!
Ezt követően már tudatosan használjuk fel a mindennapjainkban. Azaz ha valamit tökéletesen akarunk csinálni, először csináljuk "valahogy", aztán időszakosan megvizsgáljuk az eredményeket, következtetéseket vonunk le és folytatjuk. Az eredmény pedig: vagy egy továbbfejlesztett "valahogy" vagy jobb esetben a "tökéletes".

Összességében tehát megállapíthattuk és elfogadtuk, hogy "valahogy" csinálni mindig jobb, mint "sehogy", mert a "valahogy" állapoton lehet javítani a "tökéletes" irányába, de ha nem mozdulunk el a "sehogy"-ból, soha nem érünk el kiemelkedő eredményeket. A-ból csak B-be lehet lépni, C-re csak B-n keresztül.

Példaként a belső előadásainkat említem meg. A belső előadás célja, hogy egy adott témában készüljön fel az adott fejlesztő munkatárs egy kiselőadással, mintakóddal és mutassa meg, hogyan lehet új technológiát bevezetni a mindennapjainkba.
Korábban nem csináltuk, mert túl bonyolultnak tűnt:
- ki
- mikor
- hol
- milyen eszközökkel
- miről
- milyen időtartamban
- mi értelme lesz pontosan
- stb. stb.
Rengeteg kérdés merült fel, ezért inkább nem csináltunk semmit.

Aztán a fenti módszert felhasználva 2 éve elkezdtük "valahogy” és folyamatosan fejlesztettük. A témákat gyűjtik a fejlesztők, az időkeret fixált, az értékelési rendszer készen van, szükséges eszközöket beszereztük, stb.
Ami még hiányzik, hogy mindezt pontosan dokumentáljuk és aszerint menjen végbe minden kiselőadás, de rövidesen ez is elkészül.


Tanulságként vontuk le, hogy ha "valahogy" nem kezdtük volna el, még most sem lennének fejlesztő kiselőadások. Így viszont már közel professzionálisan működik.


Használd te ezt a módszert, csinálj bármit valahogy, amit eddig sehogy sem csináltál, meglátod, hozni fogja az eredményeket és akár professzionálisra is alakíthatod! :)

Sok sikert!