Ajánlatot kérek

fws blog

Sablon honlapok előnyei és hátrányai

2023. november 10.
Sablon honlapok előnyei és hátrányai

Mi az a weboldal sablon? 

A weboldal sablonok előre elkészített, leprogramozott honlapok. A felhasználók különböző megjelenésű témák közül választhatnak, a tartalmakat (képeket, videókat, szövegeket) pedig maguknak kell feltölteniük. Az alapfunkciók mellé úgynevezett pluginokat (bővítményeket) telepíthetnek fel, amelyekkel további funkciókat adhatnak az oldalhoz, mint például galéria,  keresőoptimalizálás vagy a közösségi média összekötés.
Ilyen sablonokat készít a WordPress és a Joomla. 

Kinek előnyös weboldal sablonokat választani?

A sablon weboldalak előnyeként legtöbbször azt hozzák fel, hogy bárki elkészítheti. A tartalmak feltöltése és kezelése egyszerű, azonban további hozzáadott bővítmények és a teljes körű fejlesztői támogatás nélküli webes ügyintézés időigényes lehet. Igazán kihasználni olyanok tudják, akiknek van idejük vállalkozásuk mellett önállóan beletanulni használatába. 

A másik előny, amelyet felhozhatnak a sablonok mellett, a használatuk alacsony ára. Ezért is leginkább olyan alacsony költségkerettel rendelkező kezdő vállalkozásoknak ajánljuk őket, amelyek nemrég kezdték meg tevékenységüket és könnyen megengedhető, egyedül összerakható, egyszerű megjelenésű oldal is megfelel nekik. 

Fontos érv a sablonok mellett, hogy nagyon sokan dolgoznak rajta. Weboldalak milliói készülnek például a népszerű Wordpress rendszerben. Nincs is ezekkel semmi gond. Szükség van rájuk!

Ugyanakkor állandó biztonsági résként tátonganak bármilyen webtárhelyen, amennyiben nem frissítik őket folyamatosan. De erről a következő bekezdésben lesz szó.


Sablonok hátrányai, amelyekről érdemes tudnod

Magától értetődő hátránya a sablon megoldásnak, hogy nem egyedi. A témák, amelyekből választhatsz mindenki számára elérhetőek, így akár az is előfordulhat, hogy konkurenciád éppen ugyanazt a mintát használja majd, mint amit kiválasztottál. Ugyan léteznek olyan témák, amiket nagy mértékben személyre szabhatsz, ezek sok esetben lelassítják az oldalt, és a valóban egyedi megoldásokat továbbra is csak kódokkal lehet elérni.
Az egyediség megjelenítése viszont a mai online információözönben kulcsfontosságú. Enélkül nagyon nehéz megmutatni látogatóidnak, miért érdemes téged választani. 

Előző ponttal összefüggésbe hozható, hogy limitált a hozzáadható funkciók, és a személyre szabott elemek száma. Bár rengeteg bővítmény érhető el ugyanarra a funkcióra, működésük eltérő lehet. Arról nem beszélve, hogy egyes bővítmények akadályozhatják egymás működését, legrosszabb esetben az oldal teljes összeomlását is okozhatják.
Mivel a témákat és a tetszőlegesen összeválogatott bővítményeket több különböző programozó készítette, probléma esetén szinte lehetetlen további támogatást elérni.

Akinek egyedi megoldásokra és tökéletesen a vállalkozásához igazított lehetőségekre van szüksége, annak igényeit a sablon weboldalak nem fogják tudni kielégíteni. 



A sablon megoldások esetén a frissítés szükségszerű, elengedhetetlen. Ezzel nincs gond egészen odáig, amíg a sablont egyszerű, szintén folyamatosan frissített kiegészítőkkel vértezik fel. Amennyiben akár a sablonrendszer alapja, akár a csatolt kiegészítők egyedileg módosításra kerülnek, bőven akadhat probléma.

Számos esetben kerestek fel minket olyan ügyfelek, akik egy alap sablonra nagyon sokat költve próbálták egyedivé fejleszteni weboldalukat.  Céljuk az volt, hogy egy összetett rendszert alakítsanak ki, de ezt végül sosem érték el. Az alaprendszerben be nem foltozott hibák folyamatosan szerver feltörést vagy spam tevékenységet okoztak. A kéretlen levelek megnövekedett forgalma a webtárhely szerverének túlterheléséhez is vezetett. Ilyenkor az ügyfelet el is küldték a szolgáltatótól. 

Ezt követően magatehetetlenül állt, mert rendszere már se nem sablon, se nem egyedi rendszer, nem volt más lehetőség, mint elölről kezdeni a fejlesztést, immár egyedileg. Természetesen mivel az ügyfél már tudta mire van szüksége, milyen hibák adódtak korábban, jóval könnyebb helyzetben volt. De egy félkész weboldalt (és a rá áldozott sok időt és pénzt) kidobni nyilván nem volt kellemes élmény számára sem.

A mi tapasztalataink

Az elmúlt 11 évben számos ügyfelünk keresett fel minket azzal, hogy vállalkozása kinőtte az addig használt sablon weboldalát. Ez pontosabban annyit jelentett, hogy ahogy vállalkozásuk fejlődött és egyre magasabb szintet ért el, az egy-két éjszaka alatt összerakott, kezdetekben még jól működő weboldal már nem felelt meg a cég színvonalának. Megjelenésében nem volt képes visszaadni a vállalkozás imázsát.

Ezenkívül, ahogy fejlődött a technológia, újabb funkciókat szerettek volna beépíteni weboldalukba, viszont erre limitált lehetőségük volt a sablonoknál. 
Végül a teljes körű ügyintézés, támogatás és elérhetőség is olyan szempontok, amelyeket egy sikeres, haladó vállalkozásnak figyelembe kell vennie. 


Összegzés
A sablon weboldalak hozzáférhetőségük és alacsony áruk miatt főképp olyan induló vállalkozások számára jelenthetnek megoldást, akiknek online jelenléte kezdeti fázisban van. A haladó, sikeres vállalkozások azonban hamar megérezhetik az egyediség hiányát, a funkciók és a támogatás korlátozottságát. Számukra egyértelműen az egyedi honlapok hozhatják meg az áttörő sikert a webes környezetben. Következő cikkünkben megismertetünk az egyedi oldalak előnyeivel és hátrányaival. Ne maradj le róla!