Ajánlatot kérek

fws blog

Sablon honlapok előnyei és hátrányai

2019. február 13.
Sablon honlapok előnyei és hátrányai

Mi az a weboldal sablon? 

A weboldal sablonok előre elkészített, leprogramozott honlapok. A felhasználók különböző megjelenésű témák közül választhatnak, a tartalmakat (képeket, videókat, szövegeket) pedig maguknak kell feltölteniük. Az alapfunkciók mellé úgynevezett pluginokat telepíthetnek fel, amelyekkel további funkciókat adhatnak hozzá, mint például galéria vagy keresőoptimalizálás.Ilyen sablonokat készít a WordPress és a Joomla. 

Kinek előnyös weboldal sablonokat választani?

A sablon weboldalak előnyeként legtöbbször azt hozzák fel, hogy bárki elkészítheti. A tartalmak feltöltése és kezelése egyszerű, azonban további hozzáadott pluginok és a teljeskörű fejlesztői támogatás nélküli webes ügyintézés időigényes lehet. Így igazán kihasználni olyanok tudják, akiknek van idejük vállalkozásuk mellett önállóan beletanulni használatába. 

A másik előny, amelyet felhozhatnak a sablonok mellett a használatuk alacsony ára. Ezért is leginkább olyan alacsony költségkerettel rendelkező kezdő vállalkozásoknak ajánljuk őket, amelyek nemrég kezdték meg tevékenységüket és könnyen megengedhető, egyedül is összerakható egyszerű megjelenésű oldal is megfelel nekik. 

Fontos érvanyag a sablonok mellett, hogy nagyon sokan dolgoznak rajta. Weboldalak milliói készülnek például a népszerű Wordpress rendszerben. Nincs is ezekkel semmi gond, szükség van rájuk!

Ugyanakkor állandó biztonsági résként tátonganak bármilyen webtárhelyen, amennyiben nem frissítik őket folyamatosan. De erről inkább a következő bekezdésben írok.


Sablonok hátrányai, amelyekről érdemes tudnod

Leginkább magától értetődő hátránya a sablon megoldásnak, hogy nem egyedi. A témák, amelyekből választhatsz mindenki számára elérhetőek, így akár az is lehet, hogy konkurenciád is éppen ugyanazt a mintát használja. Az egyediség megjelenítése pedig a mai online információözönben kulcsfontosságú lehet, hogy megmutasd látogatóidnak, miért érdemes téged választani. 

Előző ponttal összefüggésbe hozható, hogy limitált a hozzáadható funkciók, személyre szabott elemek száma. Akinek egyedi megoldásokra és tökéletesen a vállalkozásához igazított lehetőségekre van szüksége, az igényeit a sablon weboldalak nem fogják kielégíteni. 

Továbbá, a témákhoz hozzáadható plugineket lehetséges, hogy több különböző programozó készítette és azok nem minden esetben kompatibilisek egymással. Ilyenkor gyakorlatban szinte lehetetlen további támogatást elérni. 


A sablon megoldások esetén a frissítés szükségszerű, elengedhetetlen. Ezzel nincs gond egészen odáig, amíg a sablont egyszerű, szintén folyamatosan frissített kiegészítőkkel vértezik fel. Amennyiben akár a sablonrendszer alapja, akár a csatolt kiegészítők egyedileg módosításra kerülnek, bőven akadhat probléma.

Számos esetben találtak már minket olyan ügyfelek, akik egy alap sablonra nagyon sokat költve próbálták egyedivé fejleszteni weboldalukat.  Céljuk az volt, hogy egy összetett rendszert alakítsanak ki, ezt végül sosem érték el. Miközben az alaprendszerben be nem foltozott hibák folyamatosan szerver feltörést vagy spamtevékenységet okoztak. A kéretlen levelek megnövekedett forgalma a webtárhely szerverének túlterheléséhez is vezetett. Ilyenkor az ügyfelet el is küldték a szolgáltatótól. 

Ezt követően magatehetetlenül állt, mert rendszere már se nem sablon, se nem egyedi rendszer, nem volt más lehetőség, mint elölről kezdeni a fejlesztést, immár egyedileg. Természetesen mivel az ügyfél már tudta mire van szüksége, milyen hibák adódtak korábban, jóval könnyebb helyzetben volt. De egy félkész weboldalt, sok időt és pénzt kidobni nyilván nem volt kellemes élmény számára sem.

A mi tapasztalataink

Az elmúlt 11 évben számos ügyfelünk keresett fel minket azzal, hogy vállalkozása kinőtte az addig használt sablon weboldalát. Ez pontosabban annyit jelentett, hogy ahogy vállalkozásuk fejlődött és egyre magasabb szintet ért el, az egy-két éjszaka alatt összerakott, kezdetekben még jól működő weboldal már nem felelt meg a cég színvonalának. Megjelenésében nem volt képes visszaadni a vállalkozás imázsát.

Ezenkívül, ahogy fejlődött a technológia, újabb funkciókat szerettek volna beépíteni weboldalukba, viszont erre limitált lehetőség volt a sablonoknál. 
S végül, a teljes körű ügyintézés, támogatás és elérhetőség is olyan szempontok, amelyeket egy sikeres, haladó vállalkozásnak figyelembe kell vennie. 


Összegzés
A sablon weboldalak hozzáférhetőségük és alacsony áruk miatt főképp olyan induló vállalkozások számára jelenthetnek megoldást, akiknek online jelenléte kezdeti fázisban van. A haladó, sikeres vállalkozások azonban hamar megérezhetik az egyediség hiányát, a funkciók és a támogatás limitáltságát. Számukra egyértelműen az egyedi honlapok hozhatják meg az áttörő sikert a webes környezetben. Következő cikkünkben megismertetünk az egyedi oldalak előnyeivel és hátrányaival. Ne maradj le róla!