Visszahívást kérek

fws blog

Okos csocsó a Feki Webstudioban

2018. november 6.
Okos csocsó a Feki Webstudioban

Az a tapasztalatunk, hogy optimális munkavégzéshez a jó atmoszféra és a szórakozás elengedhetetlen. 2017 decembere óta csapatunknak ehhez egy csocsóasztal áll rendelkezésére. 


Egy innovatív ötlet

2018 nyarára legtöbben már rutinosan álltunk az asztal mellé. Aki csocsózott életében, biztosan tudja, hogy egy intenzív meccs alatt könnyen elfelejthetjük behúzni a gólokat a manuális számlálón. Ennek a kiküszöbölésére Zsolt és Arnold kollégánk előállt egy innovatív ötlettel: digitális kijelzőt szerelnek a csocsóasztalra, ami automatikusan számolja a gólokat. Attila is támogatta az elképzelést, megkezdődhetett a kivitelezés.

A terv megvalósítása

Arnold és Zsolt szabadidejükben maradtak bent a Webstudioban, hogy megépíthessék az okos csocsót. Mivel mindketten szeretnek barkácsolni és csocsózni is, számukra ez a projekt tökéletes volt. Közel 20 órányi programozás, forrasztás, méregetés, tervezés, fúrás és faragás után elkészültek. Az eredmény pedig magáért beszél. 

Az elkészült csocsóasztalon a beépített digitális rendszer automatikusan számolja a lőtt gólokat. Mindkét oldalon van egy-egy hungarocellből faragott, fényérzékelős kapu, amin a labda átgurul. A kapuknak egyik oldalában egy LED világít, míg a másik oldalon helyezték el a fényérzékelőt. Ha sötétet érzékel, az azt jelenti, hogy a labda átgurult a kapun, tehát valaki gólt szerzett. 

A számolást a képen látható egyszerű kisméretű számítógép végzi, majd továbbítja az adatokat a 1,3 inches kijelzőhöz. Hogy biztosra menjenek, szükség esetén az eredmény manuálisan is beállítható a felszerelt gombok segítségével.

   

Okos csocsó, mint szakdolgozat téma

Csapatunk együttműködik a Soproni Egyetem SKK Informatikai és Gazdasági Intézettel, valamint Webfejlesztés 2 tárgyban aktívan oktattunk az elmúlt időszakban. Idei évben úgy gondoltuk, hogy önálló labor és szakdolgozat témáink közé felvesszük az okos csocsót is.  Volt is hallgató, aki megragadta a lehetőséget, és diplomamunkáját a nálunk látott technológia működéséről és lehetséges továbbfejlesztéséről írja. A szakdolgozatírónk távlati terve, hogy a csocsóasztalt mobilalkalmazással is lehessen vezérelni, majd az eredményekből statisztikákat készíteni. Arnold és Zsolt örömmel segít munkájában, hiszen ebből a projektből rengeteget lehet tanulni. 

Megjegyzés
Ha további tartalmakat szeretnél látni csapatunk mindennapjairól és a Webstudio hangulatáról, kövess minket Facebook és Instagram oldalunkon is.