Ajánlatot kérek

fws blog

Minden, amit tudnod kell a webshopodat érintő jogszabályi változásokról

2021. február 5.
Minden, amit tudnod kell a webshopodat érintő jogszabályi változásokról

2021 sem indulhat fontos jogszabályi változások nélkül, mi pedig igyekszünk lépést tartani a jogi környezettel is, naprakész információkat nyújtva. Röviden összefoglaltuk neked, hogy a garanciával és az adózási szabályokkal kapcsolatban milyen változások várnak webshopodra január 1-től.

Milyen jótállással kapcsolatos változásokra számíts webáruházad működése során?

Először a jótállással, köznapi nevén garanciával kapcsolatos 4 legfontosabb módosítást szeretnénk neked bemutatni. Ezeket a webshop ÁSZF felületén kell majd frissítened, melynek kötelező elemeiről korábbi cikkünkben olvashatsz. A lent látható infografikát is bátran hívd segítségül a bonyolultnak tűnő jogi kifejezéseken való kiigazodáshoz.

Vételártól függő sávos jótállási időszak

Az egyik legfontosabb módosítás a sávos jótállási idő, amely szerint a vételártól függően kötelező 1-2-3 év garanciát biztosítani az eladott termékre. A garancia időtartama továbbra is a termék átadásának - ha az üzembe helyezést a vállalkozás végzi, akkor az üzembe helyezésnek - a napjával kezdődik, azonban meghosszabbodik minden olyan esetben, amikor a termék javításra szorul, és emiatt a fogyasztó adott ideig nem tudja használni a terméket.

Tehát ha például egy fogyasztó vásárol tőled egy 50 ezer forint értékű terméket, alapvetően 1 év garanciát szükséges biztosítani rá. Azonban, ha fél évvel a vásárlást követően elromlik neki, és az elromlástól a megjavításig eltelik egy hónap, azt hozzá kell adni a jótállási időszakhoz, tehát még mindig rendelkezésére áll 7 hónap garancia.

Elektronikus jótállási jegy

A webáruház tulajdonosoknak lehetőségük van akár a számlához csatoltan, külön e-mailben, vagy letölthető formában kiállítani a jótállási jegyet. Ez nem kötelező, és természetesen a papír alapú megoldás is nyitott mindenki számára, azonban egy remek alternatíva akár a környezetvédelmi, akár a jelenlegi járványügyi szempontokat figyelembe véve.

Nem szükséges a csomagolás a garancia érvényesítéséhez

Ez az intézkedés főként fogyasztói szempontból fontos. Végre nem kell senkinek őrizgetnie és otthon felhalmoznia a csomagolásokat, a jótállási jogok a jótállási jeggyel biztosítva vannak.

A megvásárolt termék javításával kapcsolatos pontosítások

Alapvetően 4 lehetőséget határoz meg a jogszabály a javítással és javíthatósággal kapcsolatban. Ha a fogyasztási cikk nem javítható, a vállalat köteles azt 8 napon belül kicserélni, ha erre nincs lehetőség, akkor visszatéríteni az árát.

Ha a termék javítható, de ez több, mint 15 napot igénybe vesz, a vállalat köteles legkésőbb a 15. napon tájékoztatni a vevőt a várható elkészülési időről. Ha a javításra 30 napon belül nem kerül sor, a vállalat köteles azt 8 napon belül kicserélni, ha erre nincs lehetőség, akkor visszatéríteni az árát. Ugyanígy szükséges akkor is eljárni, ha a termék harmadszori javítás után ismételten elromlik.

Ezen kívül a javítás helyével kapcsolatban meghatározásra kerül, hogy a fogyasztó szabadon dönthet arról, hogy a vállalkozás székhelyén, valamely telephelyén, fióktelepén vagy javítószolgálatánál váltja be jótállási igényét.

Kép betöltése...
Összefoglalva ezek a garanciával kapcsolatos törvénymódosítások várnak webáruházadra

Milyen adózással kapcsolatos változásokra számíthatsz, ami érinti webshopod működését?

A másik fontos terület, amit érdemes megemlíteni, az adózási szabályokkal kapcsolatos. Főként az e-kereskedelemre vonatkozó új ÁFA szabályozások érinthetnek, melyek valószínűleg július 1-től fognak életbe lépni.

A vevő országának adókulcsát kell megfizetni

A törvényjavaslat minden olyan webshopra vonatkozik, amelynek EU-n belüli eladásainak összesített értéke a folyó naptári év és azt megelőző naptári év során meghaladja a 10.000 eurós értéket. Ha ez a te webshopodra igaz, akkor bármely EU tagállamba értékesítesz magánszemély részére, az ottani áfa értékét kell majd kifizetned.

EU-n kívülről vásárolt termékeknek megszűnik az adómentessége

Ezt a döntést főleg az alulértékelés és ajándékként való behozatal elkerülése miatt hozták meg. Eddig a 22 euró alatti termékekre vonatkozott az áfamentesség, azonban sok eladó irreálisan alacsony árat tüntetett fel a nagy értékű termékek esetén is. Nem véletlen, hogy a kizárólag csalások okozta adóbevétel kiesés 4 milliárd euróhoz közelít az EU-ban. Az új jogszabály szerint tehát ártól függetlenül minden termék adóköteles lesz, valamint az adóhatóságnak is be kell jelenteni a behozatalt.

Online piacterek adókötelezettsége

A törvényjavaslat ezen része főleg az olyan online webáruházakra vonatkozik, amelyek elősegítik az EU-n kívüli eladók termékeinek értékesítését, pl.: eBay, AliExpress, Amazon, eMag. Ők kötelesek lesznek az eladott termékek után maguk megfizetni az áfát, ezzel segítve és megkönnyítve a NAV munkáját.

Egyablakos rendszer

Ennek lényege, hogy a webshopnak elegendő lesz a saját országában elvégezni az adóbevallását, hiába értékesít külföldön is. Az anyaország adóhatósága fogja továbbítani a befizetett összeget és az adatokat, ezzel jelentősen leegyszerűsítve a folyamatot és csökkentve az adminisztrációs tevékenységeket.

Ha hasznosnak találtad a cikket, keresgélj blogunkon további praktikákat és fontos információkat online jelenlétedhez!