Ajánlatot kérek

fws blog

Milyen régi mentést tároljunk? Hibáztunk, javítottuk

2018. április 27.
Milyen régi mentést tároljunk? Hibáztunk, javítottuk

Nemrég elkövettünk egy hibát, fontos adatokat töröltünk, melyet elég sokáig nem vett észre senki. Ilyenkor a jó öreg backup tudna már csak segíteni... ha találunk elég régit ahhoz, hogy visszaállítsuk az eredeti állapotot...

Írtunk már a biztonsági mentés fontosságáról, nem is nagyon ecsetelném ebben a posztban ennek jelentőségét. Nálunk is van rendszeres, napi mentés, de ezek visszamenőleg "csak" 30 napra érhetők el. A régebbi mentéseket automatikusan törli a rendszer, hogy a frisseknek legyen elég hely és ne foglalja le "feleslegesen" ez a sok adat a szerver lemezeit.

Sajnos ezúttal elég sokáig nem tűnt fel senkinek, hogy valami nincs rendben, így ez a 30 nap messze nem volt elég ahhoz, hogy visszaállítsuk amit direkt / véletlen töröltünk.

Egyik legrégebbi partnerünk weboldalain történt ugyanis az eset, több weboldal kapcsolódik egy adatbázishoz. Régen kellett már hozzányúlni bármelyikhez is, de aztán jött egy kérés, hogy távolítsunk el egy kategóriát az egyik weboldalról. Így a kérésnek eleget téve töröltük, vele együtt automatikusan az alá tartozó további kategóriákat és termékeket is. Az adott weboldalról el is tűnt a kategória, nyugtáztunk, visszajeleztünk.

Pár hónap múlva jelezték, hogy a másik weboldalon egy kategória sincs, eltűntek a termékek is. Eszünkbe sem jutott a hónapokkal ezelőtti történet, így egy kis nyomozás után derült ki, hogy ide vezet vissza a probléma. Sajnos sikerült úgy adatot törölnünk, hogy nem néztünk körül alaposan, hogy mi lesz a művelet következménye, nem voltunk kellően körültekintőek.



Előbányásztuk a weboldalakhoz tartozó legrégebbi mentést amit csak találtunk, de ez sem volt elég régi ahhoz, hogy mindent visszaállítsunk. Szerencsénket végül az ebben az időszakban lecserélt "öreg" szerverünk hozta el. Ezen találtunk még törlés előtti mentést, de már itt is nagyon-nagyon szűkösen... ha még egy nappal tovább üzemel a szerver, akkor a legutolsó törlés előtti backup file is törlődik a lemezről és akkor örökre elvesztek az adatok. Tényleg nagy szerencsénk volt :)

Az esetből tanulva kicsi tovább gondoltuk a biztonsági mentéseinket és a 30 napos mentésekből úgy gondoltuk, hogy nem törlünk mindent. Így minden hónap elsejei mentést külön eltesszük, hogy legyen régebbről is biztosan mentésünk, hátha még egyszer előfordult hasonló eset. Akár a mi hibánkból, akár ügyfelünk hibázik, ilyen többé nem aggaszthat minket.