Ajánlatot kérek

fws blog

Megszűnik a Google Workspace ingyenes verziója

2022. február 3.
Megszűnik a Google Workspace ingyenes verziója

Egy évtizednyi hallgatás után a Google végül bezárja ingyenes szolgáltatása kapuit. Már cikkünk elején szeretnénk jelezni, hogy a megszűnés a vállalati verzióra, tehát az egyedi domaines levelezésre és a komplex, több szolgáltatást magába foglaló csomagra vonatkozik.

A non-profit szervezetek és az oktatási intézmények továbbra is díjmentesen használhatják a szolgáltatást, valamint magánszemélyként is folytathatod a Gmail és kiegészítő szolgáltatásainak használatát.

Mi is pontosan a Google G Suite?

A “G Suite legacy free edition” indulása egészen 2006-ig nyúlik vissza, ekkor még Google Apps néven jelent meg az ingyenes online megoldásokat kínáló csomag. Ez 2012-ben fizetőssé vált, azonban akik korábban regisztráltak megőrizhették ingyenes fiókjukat.

2016-ban újabb változás következett be és G Suite-ra keresztelték a szolgáltatást. Ekkor a jelenlegi funkciók közül a Chat, a Drive, a Slides, a Forms és a Sites tartozott a csomagba. Ezután 2020-ban egy nagyobb arculatváltás alkalmával született meg a ma is használt Google Workspace. Az előző felsoroláshoz csatlakozott a táblázatkezelő, a naptár, a videóhívás és az egyedi domaines levelezés a Gmailen.

Amit fontos tehát tisztázni, hogy 2012 után már nem volt lehetőség ingyen csatlakozni ezekhez a csomagokhoz, így a változás csak azokat érinti, akik 2006 és 2012 között csaptak le a Google ajánlatára.

A Google Workspace hivatalos tájékoztatója szerint:

“2012. december 6. előtt a Google kínálatában szerepelt a G Suite egy díjmentes kiadása — más néven a Google Apps régi díjmentes kiadása –, amely az üzleti funkciók korlátozott körét tartalmazta. 2012. december 6. óta a Google nem kínálja fel új ügyfeleknek a díjmentes kiadást.”

A G Suite legacy tehát a szolgáltatásoknak és a kiszolgálásnak egy szűkített verzióját jelentette. Egy Google Cloud szóvivő így fogalmazott:

“A Google Workspace egy olyan integrált élmény, ami képessé tesz minden méretű csapatot arra, hogy kapcsolódjanak, alkossanak és együttműködjenek. A G Suite ingyenes kiadását 2012-ben leállítottuk, és sosem tartalmazta a fizetett előfizetés előnyeit: a 24/7 támogatást, 99,9 százalékos üzemidőt és a nagyobb méretű tárhelyet.”

Éppen ezért a Google úgy nyilatkozik, hogy a G Suite felhasználói közül a legtöbben már amúgy is átváltottak a Workspace-re a teljes körű szolgáltatás miatt. Az ingyenes verzió használóinak számát nem tette közzé, de valószínűsíthető, hogy főleg az egyéni vállalkozókat és kisvállalkozásokat érinti a váltás. Az mindenesetre biztos, hogy már régóta várható volt ez a lépés.

Pontosan mire számíts, ha az ingyenes G Suite használója vagy?

Ha te is azok közé a szemfüles internetezők közé tartozol, akik 2012 előtt rátaláltak a G Suite-ra, és azóta is lelkes felhasználója vagy, május 1-ig van időd eldönteni, mit tegyél.

Az ingyenes verzió 2022. július elsejével teljesen megszűnik. Ha május 1-ig nem fizetsz elő valamelyik Google Workspace csomagra, a Google automatikusan megteszi helyetted.

Oké, de melyik csomagra fizet elő nekem? - merülhet fel benned a kérdés, teljesen jogosan. Nevéhez híven természetesen a korábbi tevékenységed, az általad használt funkciók alapján dönti el, hogy melyik ajánlat lenne számodra a legmegfelelőbb.

Ha a Google-re bízod magad, legkésőbb július 1-ig meg kell adnod a számlázási és fizetési adataidat. Ha ez nem történik meg, az előfizetésed felfüggesztésre kerül, 60 nap után pedig végleg búcsút inthetsz az alapvető szolgáltatásoknak (többek közt a Gmailnek, a Naptárnak és a Meetnek). A YouTube és a Google Fotók kiegészítő szolgáltatások lévén továbbra is elérhetőek maradnak.

A Google kedvezményekkel is támogatja az átállást. Ha időben váltasz, július 1-ig ingyenesen használhatod a választott csomagot, valamint 12 hónapra szóló akciós ajánlatokra is számíthatsz.

Kép betöltése...
Mik a lehetőségeid, ha az ingyenes G Suite használója vagy?

Természetesen a Google által kínált szolgáltatásokon kívül is van élet. Ha úgy érzed, nincs szükséged egyik Workspace csomagra sem, vagy mások az igényeid, számos szolgáltató kínál hasonlókat. Ott van például a Google legnagyobb versenytársa, a Microsoft, de kisebb, speciálisabb szolgáltatási körök is rendelkezésedre állnak.

Ha vállalkozásod számára a legfontosabb a biztonságos, hatékony üzleti levelezés, ajánljuk figyelmedbe Business Mail szolgáltatásunkat. Több, mint 13 év üzemeltetési tapasztalat és 1000 kiszolgált fiók után alkotta meg csapatunk azzal a céllal, hogy ügyfeleink végre búcsút mondjanak az akadozó levelezésnek és az elérhetetlen ügyfélszolgálatnak. A lenti képen készítettünk egy összehasonlítást a Google és a Microsoft szolgáltatásával. Mindkét nagyvállalat árai az alapcsomagokra vonatkoznak.

Itt megjegyeznénk, hogy mind a Google, mind a Microsoft ajánlatába több szolgáltatás és szoftver tartozik. Így azt kell eldöntened, hogy pontosan mire is van szüksége vállalatodnak.

Kép betöltése...
A Google Workspace, a Microsoft 365 és a Business Mail alapcsomagjainak összehasonlítása

Reméljük, a fentiek alapján most már számodra is világossá vált, hogy mik a lehetőségeid, miután a Google megszünteti az ingyenes G Suite-ot. További kérdés esetén bátran fordulj hozzánk elérhetőségeinken, az online jelenléttel kapcsolatos hírekért és trendekért pedig kövesd blogunkat!