Ajánlatot kérek

fws blog

Így válaszd a domain neveid ha sikeres akarsz lenni!

2018. augusztus 10.
Így válaszd a domain neveid ha sikeres akarsz lenni!

A domain névről röviden

Vállalkozásod sikerét az online jelenlét nagyban befolyásolja. Minden apró részletet érdemes alaposan megtervezni ahhoz, hogy a felhasználóknak a maximális élményt tudj nyújtani a böngészés során.

Az internetet böngésző felhasználók nagyrészt érzelmi alapon döntenek. Gondolj bele, hogy olyan oldalon vásárolnál inkább, ahol nem megfelelően jelenik meg a keresett tartalom, nem mobilbarát és még a böngésződ is arra figyelmeztet, hogy ez egy "Nem biztonságos" oldal (Ebben is segítünk: Biztonságos weboldal a Webstudiotól), vagy inkább olyan oldalon, ahol biztonságosan kezelik az adataid és frappáns domain névvel is rendelkezik?

Persze, hogy a másodikat választja mindenki, nem is vitás. Az viszont, hogy mennyire leszel sikeres a domain név kiválasztásával az csak rajtad múlik!

A domain név a weboldalad címe és bejárata egyaránt. Ez alapján találhat rád a felhasználó, ezt jegyzi meg, hogy visszatérhessen hozzád, ezt mondja el az ismerősének, hogy ő is rád találjon.

Ugye te is érzed, hogy mennyire fontos a jó választás?


Miért ennyire fontos a domain név?

A domain név olyan mint a vállalkozásod/boltod bejárata. Egy kellemes kirakattal ellátott boltba mindig szívesen mennek be a vásárlók. Egy komor ismeretlen, nehezen érthető helyet viszont már nem szívesen választanak a másikkal szemben.

Mi jut eszedbe arról, ha azt mondom Emag?  Mindenki ismeri ezt a webáruházat. www.emag.hu , könnyen megjegyezhető domain név igaz?

Viszont mennyire lett volna megjegyezhető ha www.ezegymagazinokbolallonagyonjowebshop.hu domain nevet választották volna a marketingesek? Semennyire, mivel a felhasználók nem szívesen jegyzik meg a hosszú címeket. Épp ezért a megfelelő domain név választásánál pár íratlan szabályt figyelembe kell venni.


Mire figyeljek oda a domain név választáskor?

A választás fontos, így ajánlott az alábbi szempontokat figyelembe venni.

A domain név legyen...

  • rövid
  • egyszerű
  • egyedi
  • személyes
  • könnyen megjegyezhető
  • könnyen betűzhető
  • könnyen kiejthető
  • könnyen kikövetkeztethető belőle a tevékenységünk
  • nemzetközi


A több mindig jobb

A domain nevek esetében ez egy különösen fontos tanács. Ügyfeleink számára mindig azt javasoljuk, hogy ne csak egy domain nevet foglaljanak le. 

Azért érdemes több domain és domain végződés mellett dönteni, mert a konkurenciával szemben is megvéded magad azzal, hogy esetleg befoglalják előled a szabad neveket. Ugyanakkor - és erre is számos példát láthattunk már - sikeres vállalkozásod következő lépése lehet, hogy a több, előre lefoglalt domain névre további aloldalakat, landing oldalakat készíttess, ezzel is növelve a látogatók elérését.

Fontos lehet a rövidítés is. Amennyiben van egy vállalkozásod, vagy céged, fontos, hogy rendelkezz a cégnévvel ellátott domain névvel. Ezen felül ha rendelkezel egy rövidített domain névvel, a felhasználóid még könnyebben rád találnak majd. A saját példánkból kiindulva, a fő domain nevünk a www.fekiwebstudio.hu, de egy jóval rövidebb névvel is eléred az oldalunkat www.fws.hu


Domain nevek regisztrálása

A Webstudioban teljes körű webes ügyintézésünk keretében hazai és nemzetközi domain nevek regisztrációját is intézzük ügyfeleinknek. Cikkünkben a .hu domainek regisztrációs folyamatát mutatjuk be. 

Első lépésként ellenőrizzük, hogy az adott domain név elérhető-e. Amennyiben szabad a kiválasztott domain, a weboldalunkon megtalálható domain igénylő és a szükséges dokumentumok beérkezése után felvisszük az adatokat nyilvántartó rendszerünkbe. 

A regisztrációs szolgáltatás közvetített, ez annyit jelent, hogy mi forgalmazóként továbbküldjük a dokumentumokat regisztrátor cégeknek, akik beérkezési sorrendben dolgozzák fel az igényléseket. Ha mindent rendben találnak ls nincs pótolandó dokumentum, továbbküldik az Internet Szolgáltatók Tanácsának, ahol elvégzik a domain név technikai regisztrációját.  A szolgáltatás közvetített jellegéből adódóan a regisztrátor cégek és az Internet Szolgáltatók Tanácsának munkájára nincs ráhatásunk. 

A teljes folyamat új domain nevek esetén 1-3 napot vehet igénybe, míg igénylő váltásnál ez 3-5 napig is eltarthat.

Zárásként

A korábbi pontok tanulsága és a tapasztalataink alapján egyértelműen látható, hogy ha időt fordítasz arra, hogy megfelelő, megjegyezhető, rövid és könnyen érthető domain neveket választasz magadnak, biztos, hogy lépéselőnnyel indulsz sok konkurens céggel szemben. Több domain név esetén több úton juthatnak el hozzád a látogatók és ez hasznos számodra és a vállalkozásod számára egyaránt. 

Vedd igénybe domain névvel kapcsolatos szolgáltatásainkat, további információkat itt találsz!