Ajánlatot kérek

fws blog

Így készült a magyar okos otthon rendszer egyedi weboldala

2021. november 2.
Így készült a magyar okos otthon rendszer egyedi weboldala

Mi kell a gördülékeny, rugalmas weboldal fejlesztéshez? Hogyan valósulhat meg néhány hónap alatt egy innovatív ötletet méltón bemutató honlap? Esettanulmányunkból választ kaphatsz ezekre a kérdésekre és megismerheted a magyar fejlesztésű okos otthon rendszert is.

Ismerd meg ügyfelünket!

A Hitec - Smart Home mérnök csapata rendkívül innovatív ötlettel állt elő, amikor megtervezték a magyar okos otthon rendszert. Mindezt központi modulokkal, amelyek segítségével minden háztartásból okos otthon válhat. Partnerünk úgy látta, hogy a hazai piacon szükség van olyan Smart Home rendszerre, amely magyar nyelvű, könnyen használható és még a személyes adataidat sem gyűjti.

A rendszer modulos kialakításának köszönhetően könnyedén beépíthető és folyamatosan bővíthető lesz új eszközök okosításával. Egy telefonos webalkalmazással akár az egész ház világítását, fűtését vezérelheted bárhonnan.

A fent leírt tulajdonságokból, és a szolgáltatás jellegéből egyértelműen adódik, hogy modern és hasonlóan egyedi webes megoldásra volt szüksége a vállalkozásnak.

Az egyedi weboldal megtervezése

Pontosan ezzel a céllal kerestek meg minket.

"Egy könnyen áttekinthető, letisztult, modern technológiának megfelelő weboldalt szerettünk volna, ahol a lehetséges ügyfeleink könnyedén tudnak tájékozódni és információt gyűjteni termékeinkről."

Huszti Gábor, villamosmérnök, HITEC Bt.

A cél olyan felület volt, amelyen az érdeklődők könnyedén eligazodnak, és minden fontos információt megtalálnak a smart home rendszerről. Az volt a legfontosabb szempont, hogy a honlap alkalmas legyen a gyors kapcsolatteremtésre.

Hogy mit értünk ez alatt? Egyrészt azt, hogy ügyfelünk a weboldal arculati és tartalmi elemeivel, mindenki számára érthetően át tudja adni azt a minőséget és szemléletmódot, illetve magas szintű technológiát amit a termékei képviselnek. Másrészt azt, hogy az érdeklődők is könnyen, gyorsan fel tudják venni a kapcsolatot a Hitec csapatával ajánlatkérések formájában.

Ezek voltak tehát a legfőbb irányvonalak, amelyek mentén a menüpontok már az első megbeszélések alkalmával kialakultak, és elkezdhettük a design tervezését.

Modern arculat innovatív ötlethez

Az egyeztetések alapján projektmenedzserünk, Peti készített egy design összefoglalót. Ez tartalmazta a legfőbb irányokat, de mintaoldalak és a különböző elemekkel kapcsolatos elképzelések is benne voltak. A leírtak nagymértékben segítettek abban, hogy merre is induljunk a design elkészítésénél.

Külön kihívás volt az arculat kialakítása során, hogy ügyfelünk éppen a tervezés időszakában újította meg termékei külsejét, és még nem láttuk a végeredményt. Éppen ezért ezekre nem tudtunk támaszkodni, nem tudtuk őket beilleszteni a design elemek közé, és bizonyos értelemben az érzéseink vezéreltek - persze a már lefektetett alapok mentén.

Emellett a logót is újraterveztük és modernizáltuk, hogy az is tökéletesen illeszkedjen a korszerű weboldalhoz és szolgáltatáshoz. Ez került rá a megújult termékek külsejére is.

Mindezekkel együtt is csaknem 2 hét alatt sikerült megalkotni a nyitóoldal terveit, a partnerükkel történő egyeztetések, és a kért apró módosítások végrehajtása után, egy héten belül pedig az aloldaltervek is elkészülhettek.

Kép betöltése...
A fenti képen látható az említett termék doboza, amely remekül illeszkedik az elkészült designba

Szoros együttműködés, folyamatos kapcsolattartás

Nem csak a design tervezési szakaszt, de az egész fejlesztési projektet rendszeres egyeztetések jellemezték, és ha szükséges volt, akár hetente többször tartottunk telefonos vagy online megbeszélést ügyfelünkkel.

Ez azért is volt elengedhetetlen, mert kezdetben inkább közelítőleges elképzeléseket fogalmazott meg a Hitec csapata. Amint azonban elkezdődött az arculat, majd a teljes honlap felépítése, sok ötlet felmerült bennük, amit mindig azonnal jeleztek is nekünk.

Elmondható, hogy példaértékű agilis fejlesztési folyamatban volt része mindkét félnek. Amint egy elemmel vagy szakasszal elkészültünk, az eredményt továbbítottuk ügyfelünknek. Ő erre rendkívül gyorsan reagált, felvetette az esetleges módosítási kéréseit és újabb ötleteit. Ezután mi ezt megvalósítottuk és beépítettük a készülő weboldalba.

"Én személy szerint nagyon élveztem a közös munkát. Nagyon tetszett a csapatotok rugalmassága és ahogy "rápörögtetek" a témára és jobbnál jobb ötletekkel álltatok elő. A folyamatos kapcsolattartás során mindent meg tudtunk beszélni semmi nem jelentett akadályt."

Huszti Gábor, villamosmérnök, HITEC Bt.

Az agilis fejlesztési folyamatban rugalmasan és a mi oldalunkról is gyorsan kellett reagálni a kérésekre, hogy még a fejlesztés megfelelő szakaszában végre tudjuk hajtani a változtatásokat.

Természetesen ez a rugalmasság csak úgy volt kivitelezhető, hogy partnerünk is folyamatosan, gyorsan visszajelzett a projekt során. A felmerült kérdéseket, kéréseket mindig át tudtuk beszélni, konkretizálni, így mindenki tudta, hogy mi a következő lépés, és mi a teendő.

Kép betöltése...
A fenti ábrán részletesen láthatók a honlap fejlesztésének szakaszai
Ahogy a mellékelt ábra mutatja, az anyagok beérkezése és a tartalomfeltöltés kezdete között alig telt el 2 hónap.

Az élesítés előtti bő 1 hónapot szintén szoros együttműködés jellemezte, és volt lehetőségünk ismertetni partnerünkkel az átadás utáni feladatait is. Amíg ő azon dolgozott, hogy feltöltse tartalmakkal a weboldalt, nekünk is volt lehetőségünk elvégezni a hátralévő szükséges módosításokat és utolsó simításokat.

Legfőképp ennek a tiszta kommunikációnak, és mindkét fél felőli rugalmasságnak köszönhető, hogy végül olyan weboldal került élesítésre, amely maximálisan megfelel a Hitec Smart Home elvárásainak.

"Úgy gondolom teljes mértékben sikerült elérnünk egy olyan weboldalt (mint designban, mint tartalmilag), amilyet mi is elképzeltünk a cégünknek. Cégen belül mindenki elégedett volt az oldallal, és ami nagyon fontos, hogy szinte bármikor, bármit tudunk módosítani. Külsősök visszajelzése alapján is elmondhatom, hogy sikerült elérni a céljainkat, ugyanis az oldal könnyen kezelhetőre, jól áttekinthetőre és jó hangulatúra sikeredett."

Huszti Gábor, villamosmérnök, HITEC Bt.