Ajánlatot kérek

fws blog

Így dolgozunk együtt a weboldal készítési projektek sikeréért

2024. február 24.
Így dolgozunk együtt a weboldal készítési projektek sikeréért

Ügyfélként meghatározó szereped van az egyedi fejlesztési projektekben. A több hónapos, több szakaszból álló fejlesztések ideje alatt ugyanis folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és közösen dolgozunk azért, hogy a végeredmény teljes mértékben megfeleljen igényeidnek, valamint támogassa céljaidat. Ismerd meg most cikkünkből a közös munka különböző lépéseit! Tudd meg, mi történik a szerződéskötés után irodánk falain belül, és hogyan épülnek egymásra a weboldal fejlesztési projekt elemei!

Az egyedi weboldal fejlesztés szakaszai 

Bár a szerződéskötést megelőzi, első lépésként mindenképp kihangsúlyoznánk a tervezés szakaszának fontosságát. Hisszük, hogy egy igazán sikeres webfejlesztési projekt nem valósulhat meg alapos és részletes tervezés nélkül. Ahogy egy házat sem lehet alaprajz és tervek nélkül felépíteni, a weboldalak elkészítéséhez is elengedhetetlen a koncepció pontos felvázolása.


A webfejlesztési projekt megtervezése

Korábbi tapasztalataink alapján láttuk, hogy ügyfeleink is sokszor igényelnek még a fejlesztés kezdete előtt egy megbeszélést, amely során pontosan meghatározzuk céljaikat, a weboldal funkcióit, menüstruktúráját, és az arculattal kapcsolatos elvárásaikat. Weboldal tervező tanácsadásunk keretében az alapoktól egészen az online marketing stratégiáig felvázoljuk, hogy milyen irányba kell elindulni weboldaladdal. Így tisztázni tudjuk igényeidet, és mi is gördülékenyebben kezdhetünk neki a projektnek. Ha szeretnél többet megtudni a Weboldal tervezés és tanácsadásról kattints ide!

A szerződés megkötése utáni első lépés egy megbeszélés Dávid, vezető értékesítőnk és Peti, projektmenedzserünk között. Itt Dávid átadja azokat a fejlesztéssel kapcsolatos lényeges információkat, amik a tervezés során felmerültek. Ezután ütemezik a következő lépést: a grafikai megjelenés elkészítését. 


Webdesign tervezés és készítés

A webdesign megtervezéséhez grafikusunknak 3 tartalomtípusra van szüksége.


1. Arculati elemek

Az egyedi és hiteles online megjelenés titka, hogy a webdesign visszatükrözi a cég offline megjelenését. Ehhez viszont szükségünk van a meglévő arculati elemekre (logó, színek, betűtípusok), mert ezek határozzák meg, milyen stílusú és színvilágú webdesign készüljön. Ha csak egy logód van, vagy még az sem, mi segítünk neked! Legyen szó teljesen új arculat tervezéséről vagy egy korábbi megújításáról, csapatunk minden részlet kidolgozásáról gondoskodik.

Tökéletes példa erre az Atelier Clinic honlapja, ahol a meglévő logó alapján készítettük el a weboldal megjelenését. Az esztétikai klinika miliője és filozófiája meghatározó tényező volt a design tervezésekor. Az eredmény egy modern, letisztult megjelenésű, felhasználóbarát weboldal lett, amely megfelel a legfrissebb technológiai és design követelményeknek, és összhangban van a klinika enteriőrjével.

A képen láthatod az Atelier Clinic főoldalának részletét

A képen láthatod az Atelier Clinic főoldalának részletét


2. Képek

A webdesign megrajzolásához elengedhetetlenek a megfelelő felbontású (minimum FullHD 1920*1080) képek. Ilyenkor ügyfélként a te döntésed, hogy saját vagy stock fotókat szeretnél-e látni a grafikai megjelenésben. Minden esetben javasoljuk a saját képek használatát, mivel ezek növelik a hitelességet és sokkal egyedibbé teszik az oldalt, mint a tömegével használt sablon képek.

Előfordulhat, hogy a webdesign tervezésekor még nem állnak rendelkezésre olyan képek, amiket szívesen látnál az új honlapon. Ilyenkor szoktuk javasolni, hogy a tervek készítéséhez használjunk stock képek, és ezzel egy időben készítsünk saját fényképeket. Ha nincsen saját fényképészed, tudunk segíteni céges fotózás szervezésével!

Egy arculati fotózás megszervezése, koordinálása nem minden esetben egyszerű feladat a megrendelők számára. Ezért dolgozunk együtt több profi fotóssal, akikre számíthatunk a projektekhez szükséges anyagok elkészítésében  Tudj meg többet arculati szolgáltatásainkról itt!3. Szövegek

Tudjuk, hogy a szövegek megírása az egyik legidőigényesebb feladat ügyfélként. Tapasztalataink alapján már a nyitóoldal tervezésénél rengeteget segít, ha a bemutatkozó szöveges blokkok rendelkezésre állnak. Éppen ezért webfejlesztési projektünk keretében a szövegírás terhét is levesszük ügyfeleink válláról.

A szövegek megírásánál ma már kevés annyi, hogy cégünket x évben alapítottuk és folyamatosan bővültünk. A látogatók azt szeretnék, hogy a szöveg róluk szóljon, és pontosan az ő problémájukat oldja meg. Emellett érdemes figyelembe venni a keresőoptimalizálás szempontjait is, és a szövegbe beilleszteni a vállalkozásod számára releváns kulcsszavakat. Így a Google találati listájában organikusan, tehát plusz költségek nélkül is előkelőbb helyet érhetsz el.

Persze senki nem várja el tőled, hogy hirtelen marketing szakemberré válj. Ezért vagyunk itt mi. Az utóbbi időszakban úgy optimalizáltuk szövegírási folyamatainkat, hogy még gördülékenyebben beilleszthető legyen a fejlesztésbe. A projektindító megbeszélés után marketinges kollégáink felkeresik partnerünket, hogy egy rövid interjú keretében lefektessék a szövegírás alapjait. Ezután a főoldal szövegét minél hamarabb megírjuk, hogy grafikusunk már kezdhesse is a design tervek megalkotását. Ezzel párhuzamosan aztán az aloldalak szövegeit is gondosan el tudjuk készíteni. Tudj meg még többet a webszövegírási szempontokról és szolgáltatásunkról itt!


Egyeztetés a webdesignról

Egyeztetés a webdesignról


Mi történik, miután elkészül a webdesign?

A főoldal grafikai megjelenését mindig képi (PNG/JPEG) formátumban mutatjuk be megrendelőinknek. Ilyenkor természetesen lehetőség van módosításokra, változtatásokra. A cél az, hogy 100%-ban elégedett legyél az épülő honlap külsejével. 

Amennyiben a főoldal és az előre elkészített aloldalak grafikai terve is elfogadásra kerül, jöhet a kivitelezés. Ezek után további marketing célú grafikai változtatásokat (pl.: szövegek vagy képek cseréje) már nem érdemes végezni a grafikai terven, mivel a későbbiekben a honlapon is könnyedén végrehajtható lesz.


Honlappá építés

Az egyedi webdesign elfogadása után a programozás következik. Az adott projektet készítő fejlesztő kollégának egy projektátadási megbeszélésen minden szükséges információt és addigi anyagot (design, képek, szövegek) rendelkezésére bocsájtunk. 

Itt kiemelnénk a projektmenedzsment rendkívüli fontosságát. Ahhoz, hogy egy honlap a kitűzött időpontra elkészüljön, és a lehető leggyorsabban kiküszöböljük az akadályokat, elengedhetetlen a szervezettség. Ezért tulajdonítunk nagy jelentőséget például a becsléseknek, a folyamatos egyeztetéseknek és a felmerülő kérdések lehető leggyorsabb megoldásának.


Admin felület fejlesztés

Az egyedi webshop készítés és honlapkészítés alapjait képezik az admin felületek. Ezért a honlappá építés első lépése az adminisztrációs háttérrendszer fejlesztése. Az egyszerűbb bemutatkozó honlapok esetében ezen folyamat közben ügyfélként nincs különösebb teendőd. Az előre megbeszélt bemutatási határidőre azonban érdemes lehet, ha már készülsz fotókkal, szövegekkel. Így a feltöltési időszakban könnyebb lesz majd a dolgod.

Az elmúlt időszakban egyre több projektünk volt, amely során egyedi termékkatalógusokra volt szüksége megrendelőinknek. Ez esetben a munka felgyorsítása érdekében javasoljuk a termékek feltöltését a teljes honlap elkészülése előtt. A feltöltés természetesen lehetséges importtal is, amennyiben rendelkezel termék adatbázissal.


Reszponzív design

Az elkészült admin felületet követően jön a munka leglátványosabb része. Ekkor alkotja meg fejlesztőnk a  weboldal külsejét (frontend) a webdesign alapján. Itt élénkülnek meg a látványos animációk, válnak szinte megfoghatóvá a minőségi képek és áll össze a design egy egyedi funkciókkal ellátott, vállalkozásodra szabott honlappá. 

A kész asztali verzió után következik a reszponzív, azaz mobilbarát fejlesztés, amikor a programozó kolléga a leggyakrabban használt képernyő felbontásokra is optimalizálja a honlapot, hogy az telefonon és táblagépen is tökéletesen használható legyen. 

Megrendelőként az asztali verziót minden esetben megtekintheted. Itt még kisebb változtatásokat igény esetén (cím átírása, logó elhelyezése) végrehajtunk, viszont újabb funkciókat már csak az élesítés után építünk be. 

Miután minden funkcióval elkészült fejlesztőnk, kitölti a honlap teszt jegyzőkönyvét. Ez egy több szakaszból álló digitális dokumentum, amely grafikai, programozási és felhasználói élmény szempontok figyelembevételével segíti a honlapot tesztelő kollégákat. Erre azért van szükség, hogy megrendelőnknek már a tökéletesen működő, hibáktól mentes weboldalt adhassunk át a feltöltési időszakra.

A becslések és a jól átlátható projekt mellett kiemelt figyelmet fordítunk a tesztelésre is. Csapatunkból mindig többen átnézzük az elkészült honlapot, és mind asztali, mind mobil verzióban alaposan leteszteljük. Azt valljuk, hogy hibák mindig előfordulhatnak, hiszen senki sem tökéletes, azonban ha ezeket nem vesszük észre, és nem javítjuk időben, az már a mi felelősségünk.

Vezető értékesítőnk és projektmenedzserünk ellenőrzik a készülő weboldalt

Vezető értékesítőnk és projektmenedzserünk ellenőrzik a készülő weboldalt


Feltöltési időszak

A feltöltési időszak során jön el igazán a te időd. A 30 napos periódus ideje alatt ugyanis a szövegek, adatbázisok és képek feltöltése már lehetséges lesz a teszt weboldalad admin felületén. Ekkor gyakorolhatod a háttérrendszer használatát, szövegek formázását, képek vagy hírek megosztását. A teszt honlapon pedig láthatod az új feltöltések, módosítások eredményeit. 

Közben érdemes beszerezni a GDPR kompatibilis adatvédelmi tájékoztatót és webshopok esetén az Általános Szerződési Feltételek dokumentumokat. Annak ellenére, hogy bevezetése óta szinte minden a GDPR-ról szólt, nehéz igazi szakértőt találni. Neked viszont már nem kell keresned. Örömmel javasoljuk a Net-Jog alapítóját, Krausz Miklós GDPR szakértőt, akivel partneri kapcsolatunknak köszönhetően egyedi fws kedvezményhez juthatsz, ha tőle szerzed be weboldalad GDPR csomagját. Tudj meg többet a GDPR megfelelésről és csomagjainkról!

Tudjuk, hogy egy teljes honlap vagy webshop adatainak feltöltése nem 10 perces munka, ezért is adunk 30 napot, amely további 7 nappal meghosszabbítható. Persze akkor sem veszik el honlapod, ha lejár ez a 37 nap, a tárhely azonban díjkötelessé válik. Ezzel próbáljuk megelőzni belső szerverünk túlzott leterheltségét. 

Ebben a szakaszban további új funkciók beépítését és fejlesztéseket nem javasolunk. Azok beépítése és tesztelése ilyen esetekben nagymértékben nehezítené a projekt hatékony kifutását. Ráadásul az új fejlesztések árazásával jobban is járhatsz megrendelőként, mint egy élesítés előtti plusz fejlesztéssel. 


Egyedi weboldal élesítés

Sikeresen feltöltöttél minden tartalmat, elégedett vagy a funkciókkal és alig várod, hogy több hónap közös munka gyümölcsét megoszd a világgal. 

Ekkor már csak egy feladatod maradt. Büszkén mutatni ismerőseidnek, kollégáidnak és persze potenciális vásárlóidnak megújult, céljaidra kifejlesztett honlapod. Ha szeretnéd megtudni mi történik az élesítés után, olvasd el korábbi bejegyzésünket!


Kivételek is akadnak

Örömmel tölt el minket, hogy a legtöbb projektünk a fent leírtak alapján zajlik és valóban kooperatív, közös munka eredményei az elkészült weboldalak és webshopok. 

Mint mindenben, kivételt ez esetben is lehet találni. Csapatunkkal is fordult már elő, hogy olyan projektben dolgoztunk, ahol megrendelőnknek más elképzelése volt a közös munkáról. Amikor ez bebizonyosodott, csapatunknak már több száz óra munkája volt a megszakított projektben. A fejlesztési költségeket természetesen visszautaltuk, azonban tudjuk, hogy ez a megrendelő számára is veszteség, mivel ők is hónapokat töltöttek a kapcsolattartással. 

Mindezek után csapatunk egy közös megbeszélés keretében egyeztetett a tapasztalatokról és még inkább sikerült megerősítenünk fentebb leírt folyamatainkat annak érdekében, hogy a jövőben is az ügyfélközpontú webfejlesztést képviseljük.