Ajánlatot kérek

fws blog

Hasznos tippek home office és levelezés kapcsán

2020. március 20.
Hasznos tippek home office és levelezés kapcsán


Hogy állj át POP3-ról IMAP fiókra?

Több ügyfelünk keresett fel minket a következővel: Az irodai gépen van minden emailem. Mit tegyek?Először is állítsd be az otthoni gépen is valamilyen levelező programba az email címet!
Ha nem tudod a jelszót, akkor kérj segítséget a szolgáltatódtól!
Mi például kizárólag titkosítva tárolunk jelszavakat (legmagasabb szintű hozzáféréssel sem olvasható, nem visszafejthető), viszont új jelszót generálni tudunk, majd a fiókodba először belépve ezt le tudod cserélni sajátra.
Miután beállítottad a levelezést az otthon számítógépeden egy kliensedben, hamar kiderülhet, hogy “nincsenek meg emailek”. 
Ha belépsz a fiókhoz tartozó weblevelező szolgáltatásba szintén üres fiókot találhatsz. Ne ess pánikba, nem vesztek el a levelek, viszont az irodai számítógépedre szükséged lesz...
Valószínűleg az irodából POP3 protokollal használtad a levelezést. Ennek röviden, tömören az a lényege, hogy a számítógéped (az irodában) letölti az emailt, majd a szerverről törli is. Ezért van az, hogy üres weblevelezőt láthatsz vagy üres az otthoni számítógépedre beállított email fiók.

Mit lehet tenni?

Mindenképpen javaslom, hogy térj át IMAP protokollra!

Az IMAP lényege röviden, hogy mindegy hány eszközön levelezel, ezek folyamatosan szinkronban lesznek. Ez azért jó, mert a mobilodról elküldött levél ugyanúgy benne lesz a weblevelezőben, az irodai gépeden vagy az otthoni számítógépen is. Természetesen a bejövő levelek is. Vigyázni kell vele, mert ha törölsz, szintén minden eszközről törlésre kerül az adott levél.

Csoportmunkához, illetve többeszközös használathoz mindenképpen ezt ajánlom.


Mit tegyél,ha az irodában POP3-at használtál?

  1. Az irodai gépen ezt meg kell szüntetni, hiszen folyamatosan letölti és törli a szerverről a leveleket. (Beállítás kérdése, hogy “másolatot hagyjon a szerveren” esetén maradjon a levél a szerveren is, de ezt hosszú távon nem javaslom.)
    Egyszerű, de nagyszerű megoldás, hogy míg a következő lépéseket végrehajtod, beállítod, hogy a levelező programod csak kb 2 óránként kérje le az új leveleket. Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy ne töltődjenek le új leveleid, amíg átmásoljuk IMAP fiókba a leveleket a korábbi POP3-asból.
  2. Az irodai gépen használt leveleződben be kell állítani az email fiókod új fiókként IMAP protokoll-lal. Ehhez a szolgáltatódtól érdemes tájékozódni. Mi például itt segítünk ebben: https://www.fws.hu/email-beallitasi-segedlet
  3. A POP3-as fiókból a bejövő leveleket, az elküldötteket, az esetleg használt más egyéb mappákat másold át az új, immár IMAP fiókba. Levelező programok különféle módon kezelik ezt a funkciót, de általában kijelölés, jobb egérgomb, másolás segíthet.
  4. Ellenőrizd, hogy a weblevelezőben is megjelentek-e az emailjeid! Ha igen, akkor tudhatod, hogy az IMAP szinkronizáció megtörtént a szerverrel. Ezek után biztonságban vagy, bárhonnan eléred a leveleid. Fontos lehet ez akkor is, ha tönkremegy (vagy épp nem elérhető…) az irodai számítógéped, az egyetlen, ahol a leveleid korábban megvoltak.
  5. Ha minden levél átmásolódott (internet sebesség, valamint email darabszám és -méret függvénye), akkor a POP3 fiókot távolítsd el a levelező programodból!


A fenti lépéseket követve biztonságosan állhatsz át a levelezéseddel IMAP-ra. Kitűnő lehetőség ez arra, hogy a továbbiakban minden eszközödön ugyanúgy érd el a levelezésed, mint korábban az irodából. Ajánlom ezt azért is, mert az irodai számítógép bármikor tönkremehet és láttam már ilyet… Ez esetben tényleg nincs mit tenni, azok a levelek elvesznek. Előzd meg, válts minél előbb IMAP-ra!