Ajánlatot kérek

fws blog

Hány évig él weboldalad?

2021. szeptember 15.
Hány évig él weboldalad?

Te is olyan weboldalról álmodozol, ami a végtelenségig használható lesz továbbfejlesztés nélkül? Ha te is igennel válaszoltál, akkor jobb ha már cikkünk elején tiszta vizet öntünk a pohárba. Hacsak nem néhány évre tervezted vállalkozásod hátralévő élettartamát, ezt a luxust egyszerűen nem engedheted meg magadnak. Van azonban lehetőség minimalizálni a honlappal, illetve annak megújításával, frissítésével kapcsolatos teendőket.

A weboldalak, akárcsak maga az online tér évről-évre, de inkább hónapról-hónapra komoly változásokon esnek át, éppen ezért már a létrehozásuk kezdetekor figyelembe kell venned, hogyan tudsz majd reagálni a legújabb trendekre, és hogyan tudod hozzájuk igazítani a saját webes felületed.

Bár nagyon kecsegtetően hangzik, az manapság tényleg csak álomnak mondható, hogy ha egyszer felkerülsz a Google találati lista első helyére, akkor ott is maradsz, vagy ha kialakítasz egy jól konvertáló főoldalt, az örökké hozni fogja az eredményeket.

Gondolj csak bele! Ha ez tényleg így lenne, akkor akár használhatná mindenki a régi Nokia 3310-es csúcskészüléket, és nem lenne szükségünk okos tv-re sem.

A fejlődés, a növekedés és a változás elkerülhetetlen.

Egy olyan honlappal nem nyerheted meg a versenyt, ami több, mint 10 éve a szekrény mélyén fekszik, és már csak az emberek emlékezetében él amiatt a szuper kígyós játék miatt. Nem nosztalgiázni szeretnél, hanem a jövőbe tekinteni.

Hány évig számíthatsz weboldaladra?

Tőlünk is sokan kérdezték már, hogy ha elkészítjük számukra a weboldalukat, az vajon mennyi ideig lesz naprakész, vagy meddig lesz használható? Egészen idáig megközelítő választ adtunk, tapasztalataink alapján 3-5 évig biztosan kiszolgálják az igényeket. Most viszont kutatással is alátámasztjuk, hogy ebben a kérdésben is vitathatatlan a sablon megoldások és az egyedi fejlesztések közti különbség.

Az OrbitMedia néhány évvel ezelőtti kutatása alapján egy weboldal átlagosan 2,66 évig működik. Ez a fent leírtak után talán már nem olyan meglepő eredmény, viszont még az internet száguldó tempójához képest is egy kicsit kevésnek tűnik.

Főleg, ha ezzel összehasonlítjuk a saját kutatásunkat.

Így van, jól olvastad, idén nyáron megvizsgáltuk az általunk fejlesztett honlapok élettartamát. 310 jelenleg is működő, elérhető weboldalt vettünk számba, végeredményül pedig 6,1 évet kaptunk.

Hogy mi az oka ennek a nagy különbségnek? Természetesen az, hogy az OrbitMedia kutatása nagyrészt bérelt honlapokat tartalmaz, ebből pedig egyértelműen következik, hogy azokat viszonylag rövid idő után már nem lehet tovább fejleszteni. Átlagosan 2 és fél év alatt elérik a teljes kapacitásukat, és nem fejlődnek tovább a vállalkozásokkal. Ilyenkor nincs más teendő, mint továbblépni, új honlapot bérelni, vagy - tanulva a korábbiakból - egyedi fejlesztés felé venni az irányt.

Milyen hosszú az élettartama az egyedi weboldalaknak?

Ha már elhatároztad, hogy a sablon megoldások számodra kevésnek bizonyulnak, felmerülhet benned a kérdés: “De akkor mivel lesz jobb nekem, ha már ennyivel többet fizetek az egyedi fejlesztésért?”

Elsőre persze sokkal többnek tűnik az egyszeri összeg, mintha havonta kifizetnél x ezer forintot. Ha azonban jobban megvizsgálod a helyzetet, rá fogsz jönni, hogy az egyedi weboldal egyáltalán nem drága, csak sokba kerül. Tudjuk, hogy ez nagyon furcsán hangzik, de hidd el, így van. Ezt a kérdést részletesen kifejtjük korábbi cikkünkben, aminek középpontjában a weboldalak pontos ára áll.

Most viszont térjünk vissza az élettartamukra. A lenti ábrán részletesen megtekintheted az említett kutatásunk eredményeit. Jól látszik, hogy ebből a 310 oldalból a legtöbb 6-7 éve működik, de a 8 évnél idősebbek is szép számmal jelen vannak. A 2 év alattiak viszonylag friss projektnek számítanak a teljes képet nézve, és valószínűleg még évek állnak előttük.

Kép betöltése...
Látható, hogy részletes lebontásban is az átlagérték a kiugró, de 10-11 éves weboldalból is bőven akad

Mi ebből a tanulság? Nem biztos, hogy azzal jársz a legjobban, ha 2 évente a weboldalad teljes lecserélésével, javítgatásával kell foglalkoznod, és az is valószínű, hogy összességében nem ez a legkifizetődőbb megoldás.

Vállalkozásod hosszú távú életét nézve sokkal hatékonyabb, kényelmesebb és pénztárcabarátabb is, ha az egyedi kialakítású honlapot folyamatosan tudod tovább fejleszteni, a jelenlegi trendekhez igazítani. Így - nálunk - átlagosan 6 évre letudod a weboldalfejlesztést, illetve neked tényleg minimális munkád lesz vele, hiszen a fejlesztő csapatra bízhatod a főbb változtatásokat.

Így azt az energiát, amit új honlapok létrehozására, cserélésére és javítgatására fordítanál sokkal fontosabb dolgokba is be tudod befektetni. Például a szolgáltatásaid fejlesztésébe.

Most már csak azt kell eldöntened, hogy megépítesz egy olyan fakerítést, amit 2 évente le kell csiszolni és újra kell festeni, vagy beruházol a kovácsoltvasra, és élvezed, ahogy a szomszédok évtizedekig irigykedve sétálnak el a házad előtt.