Ajánlatot kérek

fws blog

Fontos változások a Google Térképpel kapcsolatosan

2018. július 9.
Fontos változások a Google Térképpel kapcsolatosan

2018.07.16 -ával a Google megszünteti az ingyenes Google Térkép-felületek használatát a weboldalakon és költségköteles szolgáltatássá alakítja.

Pontosabban, a térképek csak abban az esetben, és olyan Google fiókkal illeszthetők be a weboldalakba, amelyhez a tulajdonos hozzárendeli bankkártyáját és rendelkezik egy úgynevezett hozzáférési (API) kulccsal.

Azért szükséges ez, mert ha az oldalletöltések száma meghaladja a havi 28000-es letöltési korlátot, úgy a Google további oldalletöltésenként esetén díjat számol fel.
Legalább is egyelőre, hiszen ezt is úgy kommunikálták, hogy "adnak" havi 200USD összegben keretet, ami aktuálisan 28000 letöltésre elegendő.

Van-e teendőd?

Abban az esetben, ha a honlapodon beágyazott térképet használtunk, több opció áll a rendelkezésedre:

  1. Amennyiben nincs feltétlenül szükséged a térképre, úgy minimális munkával ki tudjuk kapcsolni ezt az oldaladról.
  2. Ha szeretnéd a térképet mindenképpen megtartani, akkor viszont két további lehetőség közül választhatsz:
    1. Generálunk neked egy hozzáférési (API) kulcsot, a saját fiókunkban, ahol megadjunk a saját bankkártya adataink és beillesztjük az oldaladba, így a továbbiakban ez nem jelent gondot számodra.
      Ez esetben egyszeri díjat kell felszámolnunk a kulcs generálásra és az oldalba való beépítésre. Azért, hogy ez további költséget ne okozzon számodra, új tárhelycsomagokkal bővítettük szolgáltatásaink, amelyekbe belevettük a térkép hozzáférési opciót is. A tárhely csomagjaink éves díja 1000 Ft-tal nőtt, viszont abban az esetben ha a weboldalad látogatottsága túllépi a havi 28000 megtekintést, úgy a további 1000 letöltésenkénti díj már nem terhel.

      A Google Térkép szolgáltatásokat is tartalmazó csomagjainkat itt érheted el:
      https://go.fws.hu/Webtarhely-csomagok
    2. Lehetőséged van arra is, hogy a saját Gmail fiókoddal készíts nekünk hozzáférési (API) kulcsot.  Ebben az esetben nem fogjuk növelni a tárhelyed éves díját, viszont a saját fiókodhoz kell kapcsolnod a saját bankkártya adataid. Ebben az esetben fennáll az a lehetőség, hogy amennyiben honlapod eléri a havi 28000 oldalletöltést, azt követően a Google a további díjat számol fel.
      Amennyiben saját kulcsot küldesz részünkre, úgy azt a következő bekezdésben megadott lépések segítségével tudod megtenni.

Ha ránk bíznád az első javaslat alapján, kattints ide a kapcsolatfelvételhez!

Hozzáférési (API) kulcs generálás folyamata:

  1. Elsőként nyisd meg az alábbi linket, és jelentkezz be a Google fiókod segítségével:
    https://console.developers.google.com/project/_/apiui/apis/library
  2. A bejelentkezést követően az alábbi képernyő fogad, kattints a középen található "Create" gombra:


  3. A felugró ablakban kattints a jobb felső sarokban található "New project" gombra.


  4. A következő ablakban a saját projektünk nevét kell megadni, itt célszerű a weboldal nevével ellátni a fiókot. A "Create" gomb megnyomásával létrejön a projekt.


  5. A projekt megjelenik a listában, és kap egy egyedi azonosítót. Kattints a projekt nevére, majd az "Open" gombbal nyisd meg azt.


  6. Ezt követőn az API Libraryba navigál minket az oldal, az alábbi keresőfelületen a "Maps JavaScript API" csempére kell kattintani. Amennyiben nem jelenik meg egyből a listán a "Search for APIs & Services" keresőmezőbe gépelve felhozza a felület a keresett csempét. Kattints a "Maps JavaScript API" csempére.


  7. A csempe aloldalán engedélyezni kell a hozzáférést az "Enable" gombra kattintva.


  8. Az engedélyezést követően az alábbi oldal fogad minket, kattints a felső sorban a "Credentials" fülre.


  9. A "Create credentials" gombra kattintva a lenyíló listából válasszuk ki az "API key" menüpontot.


  10. A gombra kattintva megkapjuk az úgynevezett API azaz hozzáférési kulcsot. Kattints a "Restrict Key" gombra. Fontos!, hogy ezt a teljes kódsort továbbítanod kell részünkre, ahhoz, hogy megfelelően be tudjuk illeszteni a weboldaladba.


  11. A létrehozott API kulcs megjelenik a listánkon. A sor előtt megjelenő sárga felkiáltójelre kattintva megjelenik egy ablak, amelyben az "Edit settings" linkre kell kattintanod.


  12. Erre a beállításra azért van szükség, mert a kulcsot egyedileg generálja a rendszer, így ha nem rendelünk hozzá egy weboldalt, bárki szabadon felhasználhatja és a mi számlázási adatainkkal illesztheti be weboldalába a kulcsunkat. Ezért a megjelenő képernyőm válaszd az "Application restrictions" listából a "HTTP referrers (web sites)" opciót és az alul megjelenő mezőbe írd be a weboldalad teljes címét. Tehát ebben a formátumban http:// vagy https://www.sajatoldalam.hu. Ezt követően kattints a "Save" gombra.


  13. A mentést követően a kulccsal kapcsolatos beállításokkal végeztünk, most a számlázási részhez kell jogosultságot andunk. Kattints az oldal jobb felső sarkában megjelenő "Sign up for free trial" gombra.


  14. Fogadd el a Google adatkezelési nyilatkozatát.


  15. Add meg pontosan a számlázási adatokat és a bankkártya számot, majd kattints a "Start my free trial" gombra.



  16. A mentést követően ha megfelelően töltöttük ki az adatokat, az alábbi köszönő jelzést kell jóváhagynunk.


  17. A felületen válasszuk ismét az "APIs" menüpontot és azon belül a "Maps JavaScript API"-t. Amennyiben mindent jól csináltunk egy zöld pipával "API enabled" felirat fogad minket.


  18. Abban az esetben, ha a számlázást még nem engedélyezted, az alábbi linken teheted meg:
    https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/usage-and-billing

  19. Kattints az "Enable Billing" gombra a továbblépéshez.


  20. Ezt követően engedélyezd a számlázást.


  21. A következő ablakban válaszd ki a projektet a "Select" gombra kattintva. 


  22. A megjelenő listában válaszd ki a létrehozott projektet, majd kattints az "Open" gombra.


  23. Ezzel sikeresen engedélyezted a számlázást a fiókodnál. Így ha túllépi az oldalletöltés az ingyenes keretet a Google a bankkártyádról vonja le a szükséges további költségeket.


Ha a fentiekkel nem akarsz bajlódni, keresd bizalommal Dávid kollégánkat!

Németh Dávid
nd@fwmail.hu
Projekt manager