Ajánlatot kérek

fws blog

Elforgatva került fel képed honlapodra? Itt a megoldás!

2019. augusztus 28.
Elforgatva került fel képed honlapodra? Itt a megoldás!

Miért fordult el a feltöltött képem weboldalamon?

Ha feltetted már ezt a kérdést, akkor minden bizonnyal veled is megtörtént, hogy a honlapodra feltöltött, addig tökéletesnek tűnő képed 90 fokkal az oldalára forgatva jelent meg.

Mit jelent a kép elforgatása?
Biztosan te is találkoztál már akár Windows képnézegetőben, képszerkesztőkben vagy telefonodon az elforgatás funkcióval, amely esetén adott képed 90, 180 vagy 270 fokkal forgathatod. 
Amikor fotót készítesz akár mobiloddal, fényképezőgépeddel a képeket készítheted álló vagy fekvő (horizontális) állapotban. Ez a horizontális állapot viszont automatikusan 90 fokos elforgatást eredményez és az így mentett tájolással töltöd fel majd számítógépedre.

De miért tölti fel a fektetett fotót az oldalára fordítva, amikor a képnézegetőben úgy tűnik minden rendben?


A tettes a Windows

Pontosabban az újabb Windows verziók (8, 8.1 és 10). A korábbi Windows operációs rendszerek a képeket a felvétel tájolása alapján jelenítették meg. Gondolom te is emlékszel még arra, amikor XP-ben több képed az oldalára fordítva jelent meg és egyesével kellett visszaforgatnod őket. 

Az újabb Windows rendszerekkel már nem is lehetnek ilyen emlékeink, mivel a képek megjelenítése már automatikusan, a felismert tájolás alapján történik. Így a fektetett, 90 fokban elforgatott fotókat is úgy láthatjuk, mintha normál, álló nézetben készültek volna.

Ekkor eshet meg velünk az, hogy töltenénk fel szuper, új fotóinkat weboldalunkra vagy közösségi médiára és a képek elforgatva jelennek meg, mint az itt látható eBay-es példánál is. 


Forrás: https://www.ivertech.com/Articles/Image-Rotation-Issue-With-Windows-10.aspx


Megoldások

Tudjuk, mennyire idegtépő az, amikor fotóid feltöltése közben már gondolkozol a következő teendődön, aztán egyszer csak észreveszed, hogy a képed az oldalára fordulva jelent meg. Ezért is építettük bele  fejlesztéseink alapját képező úgynevezett Core rendszerünkbe néhány éve az automatikus képelforgatást, amely a Windows rendszerekhez hasonlóan felismeri a tájolást és úgy jeleníti meg a képet, ahogy te szeretnéd. 

Korábban átadott weboldalak admin felületén azonban még előfordulhat, hogy a képek fektetve jelennek meg. Mivel a képeket a Windows automatikusan elforgatta, a Windows elforgatási parancsaival éppen ellentétes eredményt érnénk el.  Ilyenkor a megoldás lehet a képek megnyitása képszerkesztőkben (pl: Photoshop, Gimp vagy Paint) és azonnali mentésük. Ez automatikusan átállítja a képek tájolását, így már a feltöltéseknél sem fog oldalra fordulni az adott kép. 

Végül szeretnénk egy olyan megoldást is mutatni, amelyhez nincs szükséged semmilyen előre telepített szerkesztőprogramra. A Méretezdat.hu honlap frissítését nemrég készítette el csapatunk. Az oldalon lehetőséged van képeket átméretezni, effekteket hozzáadni és persze elforgatni. Mindezt egyszerűen kezelhető, mobilról is bárhonnan elérhető felületen. Ha legközelebb problémád adódik a képek tájolásával, csak töltsd fel a Méretezd át honlapra, amely automatikusan felismeri a forgatást és a kép mentése után honlapodon is megfelelően fog megjelenni.