Ajánlatot kérek

fws blog

A webáruház ÁSZF-ek kötelező elemei

2020. március 9.
A webáruház ÁSZF-ek kötelező elemei

Egy hagyományos, élőben kötött szerződésnél teljesen természetes, hogyha a vásárló fél megtekinti a terméket, kipróbálja, illetve kérdésekkel bombázza az eladót, hogy pontosan mik is a vásárlás feltételei, aztán mielőtt aláírná a szerződést, alaposan átolvassa, hogy megfelelőek-e számára az abban foglaltak. 


Az online vásárlás szerződése: ÁSZF

A wepshopokon történő vásárlásoknál azonban ez nem lenne életszerű - éppen ezért a fogyasztó és a vállalkozások közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 11. §-a meghatározza, hogy a vállalkozás miről köteles előzetesen, tehát a szerződés megkötését megelőzően tájékoztatni a fogyasztót.

Online vásárlás

Mindenekelőtt köteles tájékoztatni a termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, a vállalkozás nevéről, címéről, telefonszámáról, elektronikus címéről. A termék tulajdonságain felül természetesen köteles feltüntetni az árát – méghozzá az áfával növelt, tehát bruttó árát.
Illetve a teljesítéssel kapcsolatos feltételeket, így különösen a fizetés, a fuvarozás és a teljesítés határidejét, valamint a vállalkozás panaszkezelési módját. 

Ugyan a jogszabály részletesen meghatározza, mégis a vállalkozás köteles az elállási joggal kapcsolatos információkról előzetesen is tájékoztatni a vevőt, illetve hasonló módon a kellékszavatosságra, valamint a termékszavatosságra vonatkozó jogszabályi kötelezettségéről is köteles tájékoztatást adni.

Mindezeken felül a Korm. rendelet 11. §-a végül kötelezi a vállalkozást, hogy a lehetséges panaszkezelési fórumokat illetve azok elérhetőségeit tárja a fogyasztó elé, illetve deklarálja, hogy amennyiben békéltető testülethez fordul a vevő, úgy a cég köteles együttműködni a békéltetés során.

A fentieken túl az elektronikus kereskedelmi törvény további követelményeket támaszt, fel kell ugyanis tüntetni a webshopot bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezését, és a nyilvántartásba vételi számát. Amennyiben a webshop valamilyen engedélyhez kötött tevékenységet végez, vagy ilyen tevékenység körében elkészített termékeket árul, úgy meg kell jeleníteni az engedélyező hatóság adatait és az engedélyszámot is.

Ezen túl tartalmaznia kell a webshop ÁSZF-nek az internetes üzletet üzemeltető adószámát, szakmai kamarájának megnevezését.

Szerző:

Dr. Krausz Miklós LLM
ügyvéd, IT szakjogász 
http://krauszmiklos.hu/ 
https://net-jog.hu  
https://virtualjog.hu