Ajánlatot kérek

fws blog

A sikeres online jelenlét 4 pillére - 1. rész

2024. május 2.
A sikeres online jelenlét 4 pillére - 1. rész

Ahhoz, hogy sikeres weboldalad legyen, van bevált recept. Persze 3-4 hónap alatt óriási változások történhetnek és történnek is az online térben, de folyamatos kutatással, személyre szabott hirdetési stratégiákkal és alapos kulcsszó célzásokkal optimalizálható a weboldalad láthatósága és hatékonysága. Az effektív online jelenlét eléréséhez négy alappillérre érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben elemezzük az első két alappillért.


Kép betöltése...
A sikeres online jelenlét 4 pillére


1. Weboldal, mint technikai és jogi háttér

Egy weboldal technikai hátterének megtervezése és kivitelezése számos komponensből áll, amelyek együtt garantálják a weboldal zökkenőmentes működését, gyors betöltését és biztonságát. A technikai háttér magába foglalja a domaint, a felület optimalizálását a keresőmotorok számára (SEO), a tárhelyet és a weboldalad megjelenését is. Ehhez tartoznak még az API-k (Application Programming Interfaces), amik lehetővé teszik más szolgáltatások vagy adatforrások integrációját a weboldalba, például a közösségi média bejelentkezéseket, a térképszolgáltatásokat vagy fizetési rendszereket. A weboldalak biztonsága nem csak kiemelkedően fontos, hanem kötelező is a felhasználók és az üzleti adatok védelme érdekében. Erre elengedhetetlen intézkedések például az SSL/TLS tanúsítványok. Ezek biztonságos kapcsolatot nyújtanak a felhasználók és a weboldal között.

A Google Chrome jelöli, és gyakran blokkolja azokat a weboldalakat, amik nem biztonságosak. Minden esetben érdemes erre ügyelni, továbbá fizetési lehetőségek megadásakor a megfelelő SSL/TLS tanúsítvány kötelező résznek számít.

A szoftverek és rendszerek korszerűsítése rendkívül hasznos, mert a frissítések általában biztonsági hibajavításokat tartalmaznak. Ezek az intézkedések és gyakorlatok segítenek megelőzni a kibertámadásokat és megvédeni a weboldalt és a felhasználókat a károktól és az adatvesztéstől.

A jogi követelmények és adatok nem csupán formális elvárások, hanem garantálják a weboldal jogi és technikai stabilitását is. Egy honlap üzemeltetőjének kardinális jogi kötelezettségei vannak, melyről egy korábbi cikkünkben is olvashatsz. Ilyen kritérium például az adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelés (GDPR), de ide tartozik az impresszum, mint előírt elem is.

A jogi stabilitás elérése érdekében mérvadó, hogy a weboldal fenntartója minden szükséges adatot feltegyen az impresszumba, amely megfelel a törvényi előírásoknak. Ezek tartalmazzák az üzemeltető nevét, székhelyét, elérhetőségét és egyéb jogi információkat is. Az impresszum hiánya komoly következményekkel járhat, például fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatják a weboldal tulajdonosát. Az adatvédelmi szabályozások, mint például a GDPR, elengedhetetlenek a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében.


Kép betöltése...
Secure Sockets Layer vagy a Transport Layer Security protokollok alkalmazásához. Ezek a protokollok biztosítják az adatok titkosítását és a biztonságos kapcsolatot a felhasználói eszközök és a weboldal szervere között.2. Minőségi tartalom

Hangsúlyos része a sikeres online jelenlétnek a minőségi tartalom a weboldalon. Ide tartozik minden, amit az oldalon megjelenítünk, legyen az szöveg, kép, videó vagy más multimédiás anyag. A színvonalas tartalom lényege, hogy az releváns legyen a célcsoport számára, értéket nyújtson nekik, és segítse őket az információk megtalálásában vagy a cél elérésében. Ilyen például a jó minőségű, éles és jól összeállított képek használata, amelyek megfelelően illusztrálják a weboldal témáját vagy üzenetét. Ez hozzájárul a látogatók pozitív élményéhez és a weboldal hitelességéhez.


Tipp a fejlesztőktől: A fekvő képek mutatnak jól a blogon/weboldalon, pl. egy 1920x1080 méret. A legfontosabb, hogy minél jobb minőségű legyen.


Emellett a szövegek is rendkívül meghatározóak. Elengedhetetlen, hogy az írások érthetőek, könnyen olvashatóak és informatívak legyenek. Az ideális eset az, ha az írások megfelelnek a SEO elveinek is, így segítve a weboldal rangsorolását a keresőmotorok találati listáin. A videók és más multimédiás tartalmak is nagyszerű eszközök a látogatók figyelmének felkeltésére és informálására. Fontos azonban, hogy ezek a tartalmak jól össze legyenek állítva, itt is elengedhetetlen a magas minőség és hogy relevánsak legyenek a weboldal témájához és céljaihoz.


Összességében a minőségi tartalom létrehozása és fenntartása alapvető a weboldal sikeréhez. Ez az, amivel vonzóvá és praktikussá tehetjük a weboldalt a látogatók számára, és ami segít abban, hogy a látogatók visszatérjenek hozzánk, valamint javítsuk az oldalunk keresőmotorok általi rangsorolását.


Következő blog cikkünkben pedig bemutatjuk a második két alappillért, amire érdemes odafigyelned, hogy online jelenléted mindig aktuális, ügyfeleid és felhasználóid számára hasznos és naprakész legyen! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj legújabb írásainkról.