Ajánlatot kérek

fws blog

5 ok, amiért nem használunk Internet Explorert

2019. március 4.
5 ok, amiért nem használunk Internet Explorert

A 2000-es évek böngészője

1995-ben a Microsoft piacra dobta első saját böngészőprogramját, az Internet Explorert, amelyet automatikusan telepítettek az általuk kiadott Windows operációs rendszerekre. Így az Explorer nagyon gyorsan világszerte ismertté és közkedveltté vált.  Sőt, 2003-ban a piaci részesedés 96 százalékát megszerezte. Ezután azonban több versenytársa is akadt a Google Chrome, az Opera és a Firefox megjelenésével. 

A Microsoft 2015-ig 11 verziót adott ki a szoftverből, majd úgy döntött, hogy leállítja az Explorer támogatását és fejlesztését.  

Forrás: https://crossbrowsertesting.com/blog/browsers/why-is-internet-explorer-so-bad/

Explorer a Microsoft támogatás megszüntetése után

Annak ellenére, hogy a Microsoft 2015 óta nem fejleszti az Internet Explorert, felhasználói még ma is vannak a szoftvernek. Régi, belső hálózatra készített weboldalak megnyitására még előfordulhat, hogy önkormányzatoknál vagy egyéb intézményekben használják. 

Mindannyian tudjuk, mennyire frusztráló az, amikor egy weboldal betöltése értékes másodperceket vesz igénybe. Több statisztika és saját tapasztalatunk alapján is az Explorer esetében a honlapok betöltése jelentősen több időt vett igénybe, mint a többi böngészőnél. Számos internetes mém is készült, ami ezt a lassúságot használja a poén forrásának.

 

Kép forrása: https://24.hu/tech/2014/08/08/csak-a-legujabb-internet-explorert-hasznald

Nemrég az Index.hu cikkében olvashattunk arról, hogy a Microsoft kiberbiztonsági főnöke, Chris Jackson is próbálja lebeszélni a felhasználókat az Internet Explorer használatáról. Nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a webfejlesztők nem tesztelnek már oldalakat a böngészőn, ahogy csapatunk sem. 

5 indok, amiért nem fejlesztünk Explorerre

1. Elavult

Régebbi technológiáról révén szó, a modern megoldásokat legtöbbször nem támogatja, vagy nem éppen úgy támogatja, mint a többi böngésző. Így a fejlesztőknek rengeteg plusz munkával jár, ha egy honlapot Internet Exploreren szeretnénk működőképessé tenni. 

2. Nem fejlődik együtt a webbel

A web állandó fejlődésben van, új fejlesztések, technológiai áttörések születnek nap, mint nap. Mi igyekszünk lépést tartani a legmodernebb megoldásokkal és ezzel az elvvel szembe menne egy olyan böngésző használata, amelyet már közel 4 éve nem fejlesztenek. 

3. Egyre kevesebben használják

Célunk, hogy a weboldalakat olyan böngészőkre és platformokra adjuk át, amelyeket a felhasználók örömmel, nagy számban használnak. A legutóbbi statisztikák alapján az Explorer használata nemzetközi viszonylatban 2,5%, míg Magyarországon ennél is kevesebb, körülbelül 1%. Ez az alacsony használati arány nem indokolja a fejlesztési idő jelentős meghosszabbítását.

4. Lassú

Már említettük korábban, hogy a honlapok betöltése az Explorerben sokkal lassabb és nehézkesebb, mint a többi böngészőben. Mi pedig arra törekszünk, hogy az átadott weboldalak a lehető legjobb felhasználói élményt adják a látogatóknak, amelyhez hozzá tartozik a weboldalak villámgyors betöltése.

5. Nem biztonságos

Több, mint 20 éves működése során számos alkalommal előfordult, hogy hackerek feltörték, kihasználták a szoftverben található kisebb hibákat és számos felhasználó adataihoz hozzáfértek ezzel. A legutolsó verziók fejlesztéseivel próbáltak ez ellen harcolni, azonban így is távol áll a Chrome biztonságosságától.